home Kolumnis, Semasa Muslim dan pembebasan Baitulmaqdis

Muslim dan pembebasan Baitulmaqdis

 

1. Semalam adalah hari dukacita buat kaum muslimin apabila Jerusalem (Baitulmaqdis) diisytiharkan sebagai ibu kota bagi penjajah Yahudi Israel, sedang kota ini menyaksikan perkembangan Islam dan mempunyai kedudukan yang tinggi di sisi umat Islam.

2. Peristiwa Israk Mikraj menggambarkan betapa tingginya kedudukan Masjid Aqsa. Ianya disifatkan oleh Allah di dalam Quran sebagai bumi yang diberkati, tanah yang suci. (al-Isra: 1, al-Maidah: 21). Meneliti peristiwa tersebut, boleh sahaja Allah naikkan Rasulullah dari Mekah ke langit dunia terus. Namun Allah tentukan supaya Rasulullah perlu melalui Masjid Aqsa sebagai tanda pengiktirafan akan kedudukannya yang tinggi di sisi Allah. Di sinilah tempat Nabi menjadi Imam buat para Nabi yang lain. (hadith Muslim)

3. Usaha untuk membebaskan Baitul Maqdis dari cengkaman Rom dimulakan oleh Rasulullah sendiri. Sekalipun tiada nas yang sarih (jelas) berhubung perkara ini, sebahagian penyelidik melihat beberapa peperangan Rasulullah seperti Dumat al-Jandal, Mu’tah dan Tabuk adalah proses jangka masa panjang menuju ke arah pembebasan al-Aqsa. (Abdullah Ma’ruf, Bayt al-Muqaddas fi Istartijiyya al-Nabi, 2014)

4.Perjuangan ini diteruskan oleh para sahabat. Beberapa sahabat dinukilkan bersusah payah (shad al-rihal) utk sampai ke sana malah ada yg berjuang di bawah Khliafah Umar bagi membebaskan Al-Quds. Antaranya adalah: Abu Ubaydah al-Jarrah, Abd Rahman ibn Auf, Bilal ibn Rabah, Abu Hurayrah, Amru al-As, Khalid al-Walid dan ramai lagi. (Prof. Ahmad Musa Abu Yusuf, al-Ahammiyyah al-Tarikhiyyah wa al-Siyasah li al-Quds)

5. Ketika mengerah seluruh tenaganya untuk membebaskan Al-Quds, Salahuddin al-Ayubi memberi amaran kepada Richard The Lion Heart (1157-1199) bahawa: Al-Quds adalah warisan kami, darinya tempat Rasulullah Mikraj ke langit, dan tempat berkumpulnya malaikat (dan para Nabi), jangan kamu fikir yang kami akan menyerahkannnya! (Sidi A’mar Sheikhna, al-Quds fi al-Zakirah al-Tarikhiyyah).

6. Sejarah menyaksikan bahawa Muslim telah berjuang habis-habisan, mengerah keringat bagi membebaskan tanah suci ini dari dibelenggu kuasa musuh. Apakah kita redha melihat Yahudi, yang pernah membunuh para Nabi, menjadikan Baitul Maqdis sebagai ibukota mereka pula?

Ustaz Dr Ahmad Sanusi Azmi
Pensyarah Kanan, Fakulti Pengajian Quran & Sunnah USIM

www.indahnyaislam.my

——

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *