home Semasa Ucapan Zakir Naik: Bagaimana anda tertipu dengan Malaysiakini

Ucapan Zakir Naik: Bagaimana anda tertipu dengan Malaysiakini

 

HARI ini ramai melompat berkongsi artikel yang sama daripada Malaysiakini mengenai kenyataan Zakir Naik mahu menghalau orang Cina.

Dr. Zakir Naik bukan maksum dari kesilapan, tapi saya rasa ramai orang tak menilai dengan adil. Biar saya jelaskan.

1) Kalau hanya ambil quote;

“before me, the Chinese were the guests. If you want the new guest to go first, ask the old guest to go back.”

Sudah tentu kenyataan ini berbaur hasutan dan rasis. Tapi manalah adil untuk menilai ucapan hanya dengan satu ayat yang tiada konteks?

Sebab itu kita dapat faham konteks, sebelum beliau sebut tentang itu, pada awal ucapan sebenarnya beliau sedang menerangkan tentang sejarah Malaysia.

“(historically,) the majority (of Malaysians) almost all were non-Muslims and almost all became Muslims MashaAllah.”

Masih lagi bercakap tentang sejarah, beliau menyambung:

“Later on, there are people coming afterwards.”

“Malaysia, (which) became fully Muslim, then you have the Chinese come in, the Indians come in… They are our new guests.”

Saya nak highlight macam mana beliau gunakan terma “tetamu”. Bagi saya itu pun dah tunjukkan niat beliau baik. Ada banyak sahaja cara untuk menggambarkan imigran, tapi beliau sebut “tetamu”; orang yang dialu-alukan.

 

 

2) Kemudian dia selit pasal kes dia. Bagaimana orang pun panggil dia tetamu;

“Somebody called me a guest (like the chinese). Before me, the chinese were the guest.”

“They (the chinese) arent born here (seperti beliau). Most of them. Maybe the new generation, yes.”

Jelas dia bukan mudah-mudah nak halau semua cina. Kalau tak, dia takkan mengaku ada generasi baru yang memang warganegara.

“So if you want the new guest (merujuk pada beliau, yang dah ada taraf penduduk tetap) to go first, ask the old guest to go back.”

Statement ni dia nak buat analogi, kenapa orang Hindu ekstremis nak halau dia sedangkan dia pun tetamu seperti Cina?

Ya, kita boleh baca statement tu dengan nada menghalau, atau nada nak buat perumpamaan, your choice.

3) Ramai orang kata Zakir Naik melampau, orang Cina juga adalah keluarga kita juga!

Jelas anda tak dengar sampai habis,

“If you want the guest to go back, and those guests (Chinese, or himself) are bringing peace in the community, they are benefit for the family (Malaysia).”

Bagi saya, jelaslah beliau bukannya suruh kita halau Cina pun. Tak nampak apa motif beliau nak halau, tapi masih gelar mereka tetamu, dan bawa manfaat bagi “keluarga”.

Permainan Malaysiakini jelas hanya nak petik ayat kontroversi untuk timbulkan perpecahan.

Malaysiakini ada pilihan untuk petik macam-macam kenyataan Dr. Zakir Naik, tetapi mereka faham orang tak akan melompat kalau ianya bukan satu statement yang menyentuh perkauman. Dan mereka faham rakyat Malaysia ni mudah tertipu.

Hatta pak menteri pun boleh terpedaya sampai cepat mengkritik. Begitu licik hasutan Malaysiakini.

Berhati-hati dengan fitnah akhir zaman. Bila Malaysiakini buat artikel, double and triple check sebelum percaya.

Kita semua dah lali dah dengan berapa kali Malaysiakini putar belit kenyataan demi nak timbulkan kontroversi, meramaikan pembacanya. Tak payahlah percaya lagi media kaki putar.

Nabi SAW dah beri amaran pada kita:

“Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang penuh dengan tipuan. Pada waktu itu si pendusta dikatakan benar dan orang yang benar dikatakan dusta…” (HR Ibnu Majah)

Semoga Allah menyelamatkan kita daripada fitnah.

Yusri Jamal

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

18 thoughts on “Ucapan Zakir Naik: Bagaimana anda tertipu dengan Malaysiakini

  1. Terbaik Zakir Naik pandangan dari seorang yang beriman sangat bernas dan padat berbanding tulisan malaysia kini yg hanya penuh dengan putar belit dan penuh fitnah.
    Semoga zakir Naik sentiasa mendapat perlindungan Allah. Hidup dan terus hidup dakwah anda

  2. Malaysiakini shd be banned for promoting hatred among various races in a very subtle and manipulative reporting /journalism.

  3. Kerajaan hentikan operasi Malaysiakini untuk sementara diatas sebab menyebabkan keresahan diantara kaum dari cara mereka membuat berita sehingga pendapatan mereka terjejas teruk then mereka akan berhati-hati dengan cara mereka membuat berita. Kerajaan boleh membuatnya sekira mahu.

  4. Malaysia kini adalah pro dap haprak yg menjadi ejen dan bapak pemecah belah kaum dan agenda komunis mereka datang sebagai tetapi lama kelamaam nak jd tuan rumah memang bangsa mata seperti ini bermasalah Di seluruh dunia sehingga John Howard telag mengata masalah ini sekarang mereka mengunakan media untuk MEMPERBURUKKAN islam dan meme bar fitnah dengan tipuan mereka ummah harus Bersatu kerana mereka ini tergolong dalam kafir harbi latnatulllah satu cara untuk mengalahkan mereka semua umat islam harus Bersatu tolak islam liberal yahudi haprak komunis ini jika ummah menang pru15 harus diharamkan ejen yg menjadi pemecah kaum dan sesiapa yg racist terhadap majoriti islam wajib dilucutkan warganegara dihantar balik India tengok islam Di India islam dilanyak sehingga hendak pupus Di India ini kali mereka cuba Di malaysia tapi mereka lupa malaysia ini majoriti islam BERPELEMBAAN islam dan raja raja melayu umat islam wajib Bersatu kuatkan kembali perlembaan melalui penyatuan ummah umno pas in SHAA Allah dan jangan leka pada agenda komunis haprak yahudi ini

  5. Well said. I totally agree wuth Yusri.You willr reap your yield in the hereafter. If you instill hatred you will reap Allah’s torment. Dr Zakir meant harmony. Don’t instill hatred in the readers.

  6. Memang selalunya kalau nak menutup kebenaran sememangnya modus operandi cut and paste ini yg diguna pakai untuk menghilangkan konteks sesebuah cerita. Hanya orang yg mendengar ucapannya dari mula hingga habis yg boleh menilai ucapan beliau. Itupun pada kadar akal masing2. Kalau sudah sememangnya ada prasangka dengar sampai habis pun tetap buruk sangka juga. Sememangnya umat manusia akhir zaman ramai yg dari golongan yg tidak adil pada ilmu. Kalau yg datang ke sini tu golongan artis mcm Shah Rukh Khan, Salman Khan etc dpt sambutan dan gelaran Dato lagi. Tapi golongan pendakwah Islam yg mahu menyebarkan agama yg benar dan suci pula mahu dihalau atas premis kononnya menganggu keamanan dan kesatuan rakyat Malaysia padahal mereka bersekongkol dengan golongan yg membenci Islam. Wallahua’lam

  7. Patut mau pangil saja mkini yg buat report dan editor dia bagi penjelasan .pas tu katok depa dulu dari dok pi gaduh dgn yg lain2

  8. Kerana sesungguhnya facebooklah tempat menabur fitnah yg paling berjaya. Tambah pula pembaca & masyarakat ‘baca tajuk’. Ini lah sebenarnya antara ancaman terbesar dunia. Fitnah.

  9. …on DZN issue who is racist? If we look back on this issue, truly racists r Malaysiakini journalists and editors.

    The easy way Malaysiakini editors sell story or news adalah jadi “BATU API”

    Malaysiankini Editor / Journalist should adopts a responsible attitude towards the country and they should b responsible for maintaining the harmony of the multiracial people, all issue raise must and taking into account on the sensitivity of the people of the nation.

    Why Malaysiakini made a public statement on the eve of DZN’s speech without first getting the DZN’s attention before broadcasting it. There must be pros and cons to what DZN raised

    Nitzen in the country is mature enough to be open-minded and able to assess what the commentary or content of the talk talks by DZN ,

    The attitude of the Malaysiakini Editor is the cause, and Malaysiakini should pay a high price for what wil or what is now happening in the country if the people break the flag, especially now that the people are celebrating and will be celebrating independence on 31st

    Malaysians who love peace are certainly impressed by Malaysiakini’s irresponsible attitude.

    **p jahanam u Malaysiakini

  10. The epidemic of Fake news was almost as a staple largely applied as strategic media voice by the opposition during the BN “Regime”
    This has not change in coverage but now since the opposition is in power, so the wheels have turned but the “Divisive Rhetoric” never stopped, it’s even worse !
    The victims has always been the Malays of course !
    Any 3 years old wud flat out support DZN to be a permanent residence !
    To think Rais Yatim and the Cry Baby Syed Sadiq support DAP on this issue is just Disgusting !
    I am sure both constituencies disagree and I propose for a both of em to hold a partition and get signatures form their supporters!
    If they FAiled ! resign ! Switch to DAP!
    If they succeed, then we know, what kind of voters supported these two backstabbers!

  11. Sudah datang tiba zaman fitnah.. lihat lah di china nasib islam ughur dan india nasib islam di kashmir.. apa yg mereka nk sebenar nya.. saya cadangkan kita tukar kerakyatan.. ughur islam dan kashmir islam kita bawa masuk malaysia.. manakala keling dan cina perkauman di hantar balik negara asal mereka..

  12. Zakir naik has an ugly face which means he is an ugly person with an ugly heart. People grow into the face that they deserve
    He is also a control freak.. He makes his wife dress like a ninja warrior

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *