home Semasa Tulisan jawi perlu terus diajar di sekolah, universiti

Tulisan jawi perlu terus diajar di sekolah, universiti

 

PEKAN – Sebagai langkah memartabatkan semula tulisan jawi, penggunaannya perlu diperluaskan di papan tanda jalan, premis perniagaan dan perumahan di seluruh negeri ini, kata Pemangku Raja Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Pada masa sama baginda bertitah, tulisan jawi juga perlu diajar di sekolah dan universiti bagi meningkatkan rasa sayang terhadap warisan Melayu itu.

“Tulisan jawi juga perlu terus diajar di sekolah-sekolah sehingga ke peringkat universiti dan pertandingan menulis tulisan jawi misalnya, akan meningkatkan rasa sayang dan cinta pelajar terhadap tulisan itu,” titah baginda seperti dilapor Utusan Online.

 

 

Baginda bertitah demikian ketika menyempurnakan perasmian Program Memartabatkan Penggunaan Tulisan Jawi di Dewan Konvensyen Sultan Haji Ahmad Shah, hari ini.

Dalam program sama, Tengku Abdullah turut berterima kasih kepada Majlis Daerah Pekan kerana mengeluarkan pekeliling menambah tulisan jawi di papan iklan sedia ada kepada semua pemegang lesen premis perniagaan

“Beta juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Jabatan Kerja Raya (JKR) Pahang dan JKR Daerah Pekan kerana menggantikan papan tanda jalan utama dengan menambah tulisan jawi ke atasnya,” titah baginda. – Ismaweb

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

text gambar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *