10 tahun belajar pelbagai agama, pasangan ateis ini akhirnya memeluk Islam

 

TIDAK dapat dinafikan lagi kehadiran golongan ateis di atas muka bumi ini. Mereka bukan sahaja tidak mengakui kewujudan Tuhan, malah hanya berpegang dengan keadaan logik semata-mata.

Namun bagi Cedric Lim, dia yang dahulunya pernah menjadi seorang anti-agama menemui jalan penyelesaian terhadap segala kekusutan dengan mengambil keputusan untuk memeluk agama Islam baru-baru ini.

Menerusi Facebook, lelaki yang memilih nama Muhammad Daniel Lim itu berkongsi perjalanan hidup sehingga nekad untuk mengucap dua kalimah syahadah bersama isterinya, Siti Khairiyah Wang.

 

 

“Pernah fikir agama tu mengarut, akhirnya menjadi seorang Muslim”

 

 

Menganut agama Buddha, isteri pula Kristian

 

 

Menurut lelaki berasal dari Singapura itu, dia mengambil masa lebih 10 tahun bagi mengkaji dan mempelajari pelbagai agama dan kitab suci namun tidak dapat menerima amalan yang disusun serta dipraktikkan.

 

 

Belajar hampir 10 jenis kitab suci

 

 

“Saya lebih suka hidup dalam penafian bagi mempercayai kewujudan Tuhan dan boleh lakukan tanpa sebarang agama pada ketika itu,” tulisnya.

Mahu dijadikan cerita, dia menyedari bahawa belum membuka dan membaca al-Quran sepanjang proses ‘pencarian’ itu ketika berbincang tentang keagamaan dengan salah seorang rakan Muslimnya.

 

 

 

Perasaan ingin tahu semakin dirasai

 

 

“Kamu sudah separuh Muslim sekiranya mempercayai tiada Tuhan, kerana Muslim percaya tiada Tuhan selain Allah yang mencipta semua kewujudan.

“Dia adalah mutlak, tiada jantina, tiada ibu bapa atau anak dan tiada apa kamu boleh bayangkan,” kata rakannya itu.

 

 

Mula membaca al-Quran

 

 

Terjumpa banyak fakta saintifik

 

 

Dan akhirnya…

 

 

Kisah luar biasa itu tular dengan mendapat hampir 10,000 perkongsian dan 21,000 tanda suka di Facebook dimana rata-rata mengucapkan syukur atas petunjuk Allah SWT yang diberikan kepada pasangan tersebut.

Sumber: Cedric Lim 
Kredit: Oh My Media

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts