13 Orang Asli suku Temiar peluk Islam

 

GUA MUSANG – Seramai 13 Orang Asli suku Temiar di Pos Tohoi di sini berasa teruja apabila memeluk agama Islam dan pertama kali mengikuti kursus pengurusan jenazah di sini pada Selasa.

Mereka mengucap dua kalimah syahadah di hadapan Timbalan Pengarah Operasi Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan (JAHEAIK), Dr. Hasnan Ramli sempena program Kembara Ilmu ‘Aku Dihatimu’.

Bagi program kursus pengurusan jenazah diadakan di Surau Pos Tohoi di sini pula diketuai Penolong Pengarah Kanan Dakwah Ukhwah JAHEAIK, Mohd. Khairul Azmi Razali.

Seorang pemuda Orang Asli, Shariff Chali, 21, berkata dia begitu gembira dan teruja kerana impian untuk memeluk Islam seperti penduduk lain tercapai.

Katanya, dia sudah lama berhasrat untuk memeluk agama Islam kerana menganggap agama itu lebih menjamin kehidupan dunia dan akhirat.

“Semua ahli keluarga dan rakan sudah lama berbuat demikian termasuk abang saya Penghulu Pos Tohoi, Zainal Chali.

“Jiwa saya bertambah tenang selepas mengucap dua kalimah syahadah. Saya juga didedahkan pula dengan cara pengurusan jenazah yang wajib diketahui penduduk beragaam Islam,” katanya ketika ditemui di sini.

Seorang lagi penduduk, Angah Jabal, 29, pula mengakui dirinya tidak dipaksa mana-mana pihak termasuk ahli keluarga sendiri untuk memeluk agama Islam.

Katanya, keinginan itu lahir daripada hatinya sendiri selepas melihat ramai penduduk Orang Asli di sini mendalami agama Islam.

Bagi seorang wanita Orang Asli, Asbi Atam, 45, pula berkata, dia sudah lama memeluk Islam dan sudah empat kali mengikuti kursus pengurusan jenazah.

Katanya, dia tidak pernah jemu mengikuti kursus itu untuk menambah ilmu pengetahuan dan bersedia berkongsi ilmu dengan rakan-rakan lain. – K! ONLINE

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts