Boleh ambil makanan asas di 578 masjid seluruh Kedah

 

ALOR SETAR: Penduduk yang terputus bekalan makanan boleh mendapatkan makanan asas disediakan melalui program bank makanan Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) di 578 masjid seluruh Kedah.

Ketua Pegawai Eksekutif LZNK, Zakaria Othman, berkata golongan yang kelaparan akibat terputus sumber pendapatan boleh terus menghubungi pengurusan masjid untuk mengambil set bekalan makanan berkenaan.

Katanya, mereka juga tidak perlu mengisi borang berikutan pihaknya sudah memperuntukkan RM1 juta sebulan bagi penyediaan bantuan makanan asas terbabit.

“Antara jenis makanan dibekalkan LZNK di masjid adalah beras, gula, teh, kopi, telur, sardin, tepung, kicap, sos, bihun dan lain-lain.

“Kita sentiasa pantau sekiranya mana-mana masjid memerlukan bekalan makanan, kita akan hantar segera. Yang penting mereka tidak perlu isi sebarang borang untuk dapatkan makanan,” katanya ketika dihubungi BH di sini, hari ini.

Zakaria berkata, program bank makanan LZNK mula diperkenal sejak 2018 dan sistem bantuan ini sudah kukuh serta memberi banyak manfaat kepada golongan memerlukan.

Bagaimanapun, katanya, individu yang memerlukan bantuan kewangan segera perlu menghubungi pengurusan masjid atau amil di kawasan mereka.

“Kita sedang menaik taraf sistem sedia ada bagi memastikan ia tidak banyak kerenah birokrasi dan memudahkan orang ramai.

“Namun, kita tetap perlu semak juga supaya tiada pihak tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan dari setiap bantuan diberi,” katanya. -Berita Harian

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM
5622 6352 7695 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts