Gempa bumi Maghribi: Masjid Tinmel bersejarah musnah

RABAT – Gempa bumi paling dahsyat Maghribi merosakkan salah satu tapak bersejarah terpenting di Pergunungan High Atlas – sebuah masjid tanah dan batu yang dibina dinasti zaman pertengahan yang menakluki Afrika Utara dan Sepanyol.

Media Maghribi melaporkan, sebahagian daripada Masjid Tinmel telah runtuh.

Gambar tular dalam talian – yang tidak dapat disahkan oleh Reuters dengan segera – menunjukkan dinding runtuh, menara separuh runtuh dan timbunan besar serpihan.

Menjawab soalan Reuters mengenai kerosakan yang dilaporkan pada Tinmel, sumber Kementerian Kebudayaan Maghribi berkata, pihaknya memutuskan untuk memulihkan masjid itu dan akan membuat belanjawan untuknya, tanpa memberi penjelasan lanjut.

Masjid abad ke-12 dibina yang mana dinasti Almohad menubuhkan ibu kota pertamanya di lembah Atlas yang terpencil sebelum meneruskan untuk merebut Marrakech, mengisytiharkan pemimpinnya Khalifah dan berarak ke seluruh wilayah yang didorong oleh semangat keagamaan.

Tapak Warisan Dunia oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) berkata, pihaknya telah dimaklumkan mengenai kemusnahan yang sangat penting kepada Masjid Tinmel – yang telah dicadangkan untuk disenaraikan sebagai tapak Warisan Dunia.

Namun pihaknya masih menunggu untuk menghantar pasukan bagi menilai kerosakan.

Lebih 2,000 orang maut dalam gempa bumi berukuran 6.8 magnitud – yang paling dahsyat di kawasan berkenaan sejak sekurang-kurangnya tahun 1900.

Ia melanda pada malam Jumaat, memusnahkan bangunan tradisional merentasi High Atlas dan meruntuhkan rumah di banyak kampung yang dilihat oleh Reuters.

Gempa bumi itu juga menyebabkan kerosakan pada bandar lama Marrakech, tapak Warisan Dunia UNESCO. – Agensi

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.Sumbangan
Related Posts