Israel hancurkan kampung Bedouin Palestin untuk bina penempatan

 

BAITULMAQDIS – Rejim pengganas Israel bercadang untuk mengusir penduduk Umm Al-Hiran, sebuah kampung Palestin Bedouin di Negev, dalam masa terdekat untuk pembinaan sebuah bandar baru Yahudi di tanah milik Palestin.

Ketua pihak berkuasa Israel, Yair Maayan berkata pihak berkuasa Israel telah mengeluarkan notis pengusiran, sambil menambah rancangan untuk memaksa penduduk kampung tinggal di Hura, bandar Badouin yang diluluskan kerajaan.

“Umm Al-Hiran akan dihabuskan menjadi sebuah bandar baru, Hiran, yang akan dibina di Palestin, yang akan dijadikan penempatan Yahudi dan akan dipaksa keluar pada bulan April.”, katanya.

Pelan negeri Israel telah disokong oleh Mahkamah Agung.

Penduduk Badwi Palestin Umm al-Hiran menghadapi pengusiran buat kali ketiga, mereka telah diusir pada tahun 1948 dan sekali lagi pada tahun 1956.

Aktivis tempatan Raed Abu al-Kaeean memberitahu Post Jerusalem bahawa polis telah memaklumkan kepada penduduk bahawa mereka harus meninggalkan pada 1 April ‘atau diusir secara paksa.

Beliau menambah bahawa polis telah melawat kampung untuk merancang bagaimana untuk membuat serangan dan memusnahkan kampung. – Ismaweb

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.Sumbangan
Related Posts