Mahkamah Syariah mungkin laksana semula prosiding hingga malam

Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) mungkin melaksanakan semula prosiding mahkamah sehingga malam.

Ketua Pengarahnya, Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata, pihaknya menggalakkan mahkamah malam mengambil kira tiga bulan tidak mendengar kes susulan pandemik Covid-19.

Menurutnya, mahkamah ditutup dan sebahagian beroperasi susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan 18 Mac lalu diikuti PKP Bersyarat (PKPB).

“Berlaku lambakan kes, jadi akan wujudkan semula mahkamah malam bergantung kepada mahkamah syariah di negeri.

“Mahkamah akan bersidang dari 6 petang hingga 8 malam atau 7 hingga 9 malam. Kemungkinan besar mahkamah malam akan dihidupkan semula,” katanya.

Beliau berkata demikian di siaran langsung di Facebook malam tadi ketika soal jawab dalam talian bersama Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) Musa Awang.

Soal jawab itu mengupas normal baharu operasi dan prosedur operasi standard (SOP) Mahkamah Syariah seluruh negara pasca PKP/PKPB.

Mohd Na’im berkata, mahkamah syariah pada bila-bila masa sudah bersedia untuk beroperasi dengan kelaziman baharu menerusi SOP yang dikeluarkan JKSM selaras garis panduan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Selain itu, pindaan dicadangkan nanti kita juga akan melihat bagaimana melaksanakan persidangan atau perbicaraan secara dalam talian.

“Saya percaya persidangan, seminar, pengurusan kes dan bicara dalam talian akan jadi normal baharu yang tidak biasa dilaksanakan sebelum PKP.

“Jadi untuk warga mahkamah syariah di seluruh negara termasuk saya, mengambil kesempatan ini mengajak peguam syarie menerima normal baharu ini sebagai menunjukkan fleksibiliti dan keanjalan syariat Islam kepada penyelesaian masalah yang ada,” katanya.

Beliau berkata, kegagalan untuk menerima dan mengadaptasi normal baharu itu seterusnya menyebabkan warga kerja serta sistem mahkamah syariah akan ketinggalan.

Terdahulu, katanya, dalam tempoh PKP sejak 18 Mac lalu pihaknya sudah mengadakan lima siri mesyuarat khas untuk membangunkan SOP pengendalian kes di Mahkamah Syariah di seluruh negara.

“Ia bagi membolehkan kerajaan melalui Majlis Keselamatan Negara (MKN) membenarkan mahkamah syariah untuk beroperasi.

“”Kita sudah menulis surat kepada MKN pada 14 April dan dapat jawapan pada 24 April untuk membenarkan mahkamah syariah beroperasi secara terhad.

“Ia bertujuan mengimbangi keperluan PKP dengan pada masa sama membenarkan mahkamah syariah mengendalikan beberapa kes yang dikategorikan sebagai kes terdesak,” katanya. – hmetro

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts