Ramadan peluang terbaik gencatan senjata di Gaza

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres percaya bulan suci Ramadan adalah peluang terbaik untuk melaksanakan gencatan senjata di Gaza.

Beliau menekankan kesan buruk perang ini terhadap orang awam dan infrastruktur Palestin, dan mengulangi keperluan mendesak untuk menghentikan konflik dengan menjadikan Ramadan sebagai sebuah ‘peluang’.

“Israel berkata ini bukan perang terhadap rakyat Palestin tetapi terhadap Gerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas), tetapi sebenarnya, ia menjadi hukuman kolektif terhadap rakyat Palestin,” katanya dalam temu bual dengan penyiar Itali, Nove.

Israel telah melancarkan serangan ketenteraan dahsyat di Semenanjung Gaza sejak serangan rentas sempadan pada 7 Oktober 2023 yang diketuai oleh Hamas.

Lebih 31,000 rakyat Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak terkorban di Gaza dan lebih 72,700 yang lain cedera di tengah-tengah kemusnahan besar-besaran dan kekurangan barang keperluan.

Menurut PBB, perang Israel mendorong 85 peratus penduduk Gaza ke dalam perpindahan dalaman di tengah-tengah sekatan yang melumpuhkan kebanyakan makanan, air bersih dan ubat-ubatan, manakala 60 peratus daripada infrastruktur wilayah itu rosak atau musnah. – Agensi

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts