Tarikh Ujian Penilaian Kelas Agama dan Fardu Ain dipinda

 

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengumumkan Ujian Penilaian Kelas Agama dan Fardu Ain (UPKK) bagi subjek bertulis yang dibatalkan tahun ini berikutan penularan wabak COVID-19 akan dibuat serentak dengan calon UPKK tahun depan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, berkata keputusan itu dibuat selepas mengambil kira kepentingan semua pihak.

“JAKIM membuat keputusan UPKK bagi lima subjek bertulis, iaitu Ulum Syariah (Akidah dan Ibadah), Sirah, Jawi dan Khat, Adab dan Lughah Al-Quran bagi calon 2020 yang terjejas akibat penularan wabak COVID-19 akan disekalikan dengan calon UPKK 2021, pada 4 hingga 7 Oktober 2021.

“JAKIM percaya pematuhan maksimum kepada prosedur operasi standard (SOP) pembukaan sekolah Kelas Al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA) bermula pada 3 Ogos lalu menunjukkan suasana positif.

“Ia sama sekali tidak menjejaskan persediaan dan persiapan calon untuk menduduki ujian berkenaan yang dijadualkan pada 2021,” katanya dalam satu kenyataannya hari ini.

KAFA adalah program pengukuhan berkonsepkan pendidikan agama Islam peringkat rendah bagi kanak-kanak berumur tujuh hingga 12 tahun untuk Peperiksaan UPKK dilaksanakan ketika pelajar berada di Tahun Lima dan calon hendaklah mengikut KAFA sekurang-kurangnya bagi tiga tahun.

Selain itu, Zulkifli memaklumkan pindaan turut dibuat bagi subjek al-Quran yang merangkumi Ujian Lisan Tadarus dan Tilawah al-Quran, Hafazan dan Tafsir al-Quran.

“Ujian bagi subjek ini akan dilaksanakan pada 1 hingga 30 September 2021.

“Jadual pelaksanaan bagi ujian bertulis, amali dan lisan akan dimaklumkan kelak,” katanya.

Katanya, penjadualan ini membolehkan calon membuat persediaan mencukupi sebelum menduduki peperiksaan, tahun depan.

Beliau berkata, JAKIM turut melaksanakan perubahan bagi kaedah penilaian untuk subjek berbentuk amali.

“Sebarang catatan penilaian sepanjang sesi persekolahan, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) termasuk ujian bulanan, aktiviti dalam dan luar bilik darjah, Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) boleh diambil kira sebagai salah satu bentuk penilaian.

“Ini membabitkan subjek Amali Solat dan Penghayatan Cara Hidup Islam,” katanya. -Berita Harian

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts