Turki tetap sokong Qatar

 

ANKARA – Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan menegaskan bahawa negaranya akan tetap setia kepada Qatar.

Malah, beliau turut menyifatkan senarai tuntutan oleh Arab Saudi dan sekutunya dari negara Teluk tidak dapat diterima.

Beliau berkata, tuntutan itu sama dengan melucutkan kenegaraan Qatar.

Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Mesir dan Bahrain memutuskan hubungan diplomatik dengan Qatar pada 5 Jun, selepas secara rasmi menuduh negara itu “menaja keganasan.”

Pada 23 Jun, Arab Saudi dan sekutu-sekutunya mengeluarkan senarai yang mengemukakan 13 tuntutan, termasuk pemisahan semua hubungan Qatar dengan Ikhwan Muslimin dan pergerakan perlawanan Hizbullah Lebanon.

Penutupan pangkalan tentera Turki di Qatar adalah salah satu tuntutan dalam senarai itu. Erdogan menyatakan bahawa dia bersedia untuk menutup pangkalan itu jika Doha diminta berbuat demikian.

“Orang Amerika juga ada di sana, dengan 9,000 tentera, dan begitu juga orang Perancis … Kenapa Saudi rasa terganggu oleh kita dan bukan dengan negara barat itu? Ini tidak boleh diterima, “katanya.

Sementara itu, empat negara Arab yang mahu mengasingkan Qatar berkata dalam satu kenyataan bahawa tindak balas Doha terhadap tuntutan mereka untuk menamatkan krisis diplomatik Teluk adalah “tidak serius.”

Menteri Luar Negeri, Saudi Adel al-Jubeir juga menyatakan bahawa boikot Qatar akan berterusan sehingga kerajaan Teluk mengubah dasarnya seiring dengan Riyadh. – Ismaweb

www.indahnyaislam.my

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts