9 daripada 10 kanak-kanak Palestin menderita stres-trauma teruk

 

GAZA– Serangan udara Israel di Semenanjung Gaza yang dikepung pada Mei lalu telah mengakibatkan trauma yang teruk dan dahsyat di kalangan kanak-kanak, menurut laporan baharu Pemantau Hak Asasi Manusia Euro-Med.

Organisasi itu membuat tinjauan terhadap 530 kanak-kanak dari Semenanjung Gaza, mencatatkan bukti tingkah laku yang berubah, dan mendapati  sembilan dari sepuluh kanak-kanak menderita beberapa bentuk gangguan stres pasca-trauma (PTSD).

Laporan itu juga memberi amaran, kira-kira 2,500 wanita hamil yang akan melahirkan dalam tiga bulan ke depan juga boleh mengalami komplikasi ketika melahirkan sebagai kesan langsung atau tidak langsung daripada serangan tersebut.

Penemuan itu dibuat setelah operasi ketenteraan Israel selama 11 hari di Semenanjung Gaza pada bulan Mei, yang mengakibatkan pembunuhan sekurang-kurangnya 248 penduduk Palestin dan kemusnahan sejumlah bangunan, termasuk sekolah, pusat perubatan dan pejabat media.

Pemantau Hak Asasi Manusia Euro-Med menyatakan, serangan udara Israel, yang kebanyakannya menyerang kawasan perumahan yang padat, menyebabkan 241 kanak-kanak kehilangan satu atau kedua ibu bapa mereka, sementara 5,400 kanak-kanak kehilangan tempat tinggal.

Lebih 42,000 kanak-kanak mengalami kerosakan sebahagian rumah mereka akibat daripada keganasan tersebut.

Salah seorang ibu yang terlibat dalam tinjauan, Shaima Khalifa berkata, beliau menyedari perubahan tingkah laku anak lelakinya setelah serangan Israel.

“Dia pengsan ketika melihat abangnya terbaring di tanah, dan sejak hari itu, dia bersikap aneh, tiba-tiba menjerit marah, ketawa, atau menangis sepanjang hari tanpa sebab.  

“Ketika dia tidur, dia terus menjerit nama abangnya sepanjang malam,” katanya.

Ketika serangan di Gaza pada bulan Mei itu, 11 kanak-kanak yang telah menerima kaunseling trauma dari Majlis Pelarian Norway (NRC) terbunuh dalam serangan udara.

NRC memaklumkan, kanak-kanak berusia antara lima hingga 15 tahun, dan terbunuh ketika berlindung di dalam kediaman mereka. – Agensi

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM
5622 6352 7695 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts