Amalan mandi Safar khurafat

KOTA BHARU: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) akan memanggil seorang ustaz sekiranya perlu, berhubung kuliah agama mengenai mandi Safar yang tular sejak kelmarin.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary, berkata perkara berkenaan dalam pengetahuan pihak jabatan agama negeri.

Beliau berkata, berkaitan amalan mandi Safar yang tular itu, ia adalah khurafat dan perkara itu sudah disebut dalam hadis Bukhari dan Muslim bahawa tidak ada kesialan pada bulan Safar.

“Ini antara amalan jahiliah yang kita kena buang serta ubah masyarakat kita supaya tidak menganggap Safar sebagai bulan sial.

“Nabi menegur kerana perkara ini berlaku sejak jahiliah dan pada zaman Nabi pun, sudah ada sehingga Nabi sebut dalam hadis bahawa tidak ada kesialan dalam bulan Safar.

“Jika masyarakat kita cuba hidupkan kembali amalan mandi Safar ini, seolah-olah ia kembalikan kepada zaman jahiliah,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyampaikan bantuan kepada 18 keluarga mangsa kebakaran di Jalan Sultanah Zainah, di sini, semalam.

Terdahulu, tular di media sosial kuliah agama menerusi dalam talian seorang ustaz berhubung amalan mandi Safar.

Menerusi kuliah berkenaan, ustaz terbabit mengatakan mandi Safar adalah mandi pada Rabu terakhir bulan Safar sebagai usaha menolak bala.

Dalam perkembangan lain, Ahmad Marzuk berkata, pihaknya mengarahkan JAKIM dan jabatan agama negeri supaya memantau kuliah agama oleh pemegang tauliah yang bebas mengajar di masjid dan disiarkan melalui media sosial.

“Pihak kita sudah ada perbincangan secara dalaman terhadap apa sahaja isu yang tular dan kita memohon pihak berkuasa agama meneliti isi kandungan penceramah,” katanya. -Berita Harian

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.Sumbangan
Related Posts