Ambil tindakan terhadap penyalahgunaan kalimah ALLAH

 

KANGAR – Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin meminta kerajaan mengambil tindakan terhadap penyalahgunaan kalimah ALLAH agar ia tidak terus menjadi polemik (perbahasan dan perdebatan) dalam kalangan masyarakat.

Beliau berkata, tidak salah untuk individu bukan beragama Islam menggunakan kalimah ALLAH selagi ia digunakan dalam konteks yang betul.

“Sebagai contoh, kalimah ALLAH yang terdapat pada logo pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan kalimah ALLAH dalam lagu negeri dikira tidak salah walaupun ia digunakan oleh mereka yang bukan beragama Islam,” katanya kepada Bernama ketika ditemui selepas pelancaran Kempen Perlis Berzikir hari ini.

Terdahulu, Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail berkenan merasmikan majlis itu.

Turut berangkat Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Mohd Asri berkata, orang ramai perlu tahu penggunaan kalimah ALLAH dalam konteks yang betul.

“Penggunaan kalimah ALLAH dalam konteks yang salah adalah penggunaan yang tidak merujuk kepada Tuhan Yang Esa, bermotifkan provokasi agama, menimbulkan ketegangan awam atau meletakkan kalimah di tempat yang tidak betul seperti di berhala dan sebagainya,” katanya.

Beliau berkata, larangan penggunaan kalimah itu tidak boleh dilakukan secara mutlak kerana ia bercanggah dengan keadaan yang sedia ada dan menjadi satu budaya dalam masyakat.

Katanya orang Islam juga perlu menjaga penggunaan kalimah ALLAH dan antara penyalahgunaan yang sering dilakukan ialah meletakkan kalimah Allah pada azimat atau tangkal.

Mohd Asri berkata, Kerajaan Negeri Perlis telah mengeluarkan fatwa pada 2008 membenarkan individu bukan Islam menyebut Tuhan sebagai ALLAH dengan syarat ia digunakan dalam konteks yang betul. – Sinar Harian

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

 

Total
32
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.Sumbangan
Related Posts
Read More

Saudaraku Rohingya…

  Saudaraku Rohingya… Dibakar, Dihalau, Dibelasah, Ditindas, Disekat bantuan, Dinafikan hak sebagai rakyat… Hari rohingya setiap hari, Tapi…