Arab Saudi buka semula ruang udara, sempadan untuk Qatar

 

RIYADH – Arab Saudi akan membuka semula ruang udara dan sempadan darat serta laut untuk Qatar bermula semalam, kata Menteri Luar Kuwait, Ahmad Nasser al-Sabah.

Menerusi komen di televisyen, beliau memetik kesepakatan untuk menyelesaikan perselisihan politik yang menyebabkan Riyadh dan sekutunya memaksa boikot ke atas Qatar.

“Kesepakatan telah dicapai untuk membuka ruang udara dan sempada darat dan laut antara Arab Saudi dan Qatar pada petang ini (semalam),” kata Ahmad Nasser di TV Kuwait menjelang sidang kemuncak Teluk Arab di Arab Saudi hari ini.

Agensi berita Arab Saudi SPA memetik Putera Mahkota, Mohammed bin Salman sebagai berkata, pertemuan tahunan para pemimpin Teluk akan menyatukan barisan Teluk ‘dalam menghadapi cabaran yang dihadapi di rantau ini’.

Menteri Luar Kuwait berkata, perisytiharan akan ditandatangani pada sidang kemuncak itu, yang ditangguhkan – ketika Riyadh mendorong kesepakatan untuk mengakhiri keretakan itu.

Kuwait dan Amerika Syarikat (AS) berusaha mengakhiri pertikaian di mana Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Bahrain dan Mesir memutuskan hubungan diplomatik, perdagangan dan perjalanan dengan Qatar pada pertengahan 2017.

Tindakan itu disifatkan menghancurkan persatuan serantau yang menurut Washington menghalang usaha untuk membendung Iran.

Keempat-empat negara memboikot telah menuduh Qatar menyokong keganasan. Doha menafikan tuduhan itu dan mengatakan embargo bertujuan untuk mengurangkan kedaulatannya.

Doha telah menetapkan 13 tuntutan, mulai dari menutup televisyen Al Jazeera dan pangkalan Turki hingga memutuskan hubungan dengan Ikhwanul Muslimin dan menjatuhkan hubungan dengan Iran.

Penasihat Kanan Rumah Putih, Jared Kushner – yang disertai utusan Timur Tengah, Avi Berkowitz dan Brian Hook, penasihat khas Jabatan Negara – sedang menuju ke Arab Saudi untuk menghadiri majlis menandatangani, kata seorang pegawai kanan pentadbiran Trump. – Agensi

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts