home Tarbiah Cara tahajud setiap hari

Cara tahajud setiap hari

Tahajud2

 

Assalamualaikum. Aku nak share cara aku buat untuk bangun tahajud boleh dikatakan hampir setiap hari. Semoga bermanfaat. Mudah-mudahan ada ganjaran Allah bagi kat aku atas sharing ini. Sebelum itu, aku nak cerita sikit kenapa aku “terjebak” nak tahajud. Sebabnya—aku rasa bersalah dengan Allah. Kalau time ada test atau kuiz, aku boleh je paksa diri bangun awal pagi. Tapi kalau takda, liat nak bangun. So, aku rasa aku dah “pergunakan” Allah untuk dunia aku je. Rasa malu weyh. Time susah baru sibuk aku nak bangun awal. So dari situlah aku terdetik nak tahajud/qiam. Ini yang aku buat. Maaf kalau panjang.

1. DOA
Aku mintak Allah bagi aku kekuatan untuk bangun awal pagi setiap hari. Lepas solat fardu atau masa bila-bila aku teringat aku mintak. Dan aku mintak Allah bagi kekuatan sepanjang masa—waima aku punya iman tengah menaik atau menurun, aku mintak jugak Allah bagi aku istiqamah untuk tahajud.

2. QAILULLAH
Ini kalau takda kelas tengahari. Aku akan mintak: Ya Allah aku niat nak qailullah sebab aku nak bangun awal pagi. Bangunkan aku Ya Allah. Hilangkan kelesuan, kepenatan supaya aku kuat untuk beribadah pada Kau Ya Allah.

3. MAKANAN
Seelok-eloknya, makan malam awal. Before 7pm. Elakkan makan berlebihan pada waktu malam. Nanti terasa penat nak bangun.

4. SEBELUM TIDUR
Biasanya selepas Isyak, aku akan baca As-Sajdah, Al-Mulk and 3 Qul. Around 30 min. Time nak baring atas katil itu, istighfar, zikir fatimah, selawat, ayat kursi, dan ambik masa kejap untuk bersyukur pada Allah. Contohnya, aku akan cakap, Ya Allah, terima kasih atas nikmat yang Kau bagi aku pada hari ini. Redailah, berkatilah dan ampunilah kehidupan aku pada hari ini. Maafkan semua orang. Dan sila mengucap dua kalimah syahadah. Serta niat nak bangun tahajud dan doa sebelum tidur. Kalau tak dapat bangun at least, insha Allah ada pahala kita nak usaha bangun itu.

Ini je yang biasanya aku buat. Mungkin ada ramai lagi yang ada tips2 yang lagi baik dan lagi lama dah bangun tahajud daripada aku. Aku pun beginner jugak. Jujurnya, mulanya memang susah. Aku mengaku, kadang-kadang ada tertinggal. Dan rasa menyesal sangat—sebab dah terbiasa tetiba tertinggal. Mungkin tips ini sukar diaplikasi kepada semua orang mungkin atas faktor perbezaan kos pengajian atau masalah-masalah lain. Insha Allah kalau ada kesempatan, aku share kesan aku tahajud/qiam pada diri aku. Memang ada perbezaannya.

– Abdullah

Sumber: http://iiumc.com/cara-tahajud-hampir-setiap-hari/

text gambar

3 thoughts on “Cara tahajud setiap hari

  1. Hampir sama cuma Point no 4 akak buat ikut sunnah. Mengiring kekanan dan baca doa sebelum tidur. Allahuma aslam tu wajhi ilaiik, dan seterusnya(cari fadhilatnya) then zikir fatimah, then baca 3 qul tiup di tapak tangan dan usap kebadan yg sampai. Then boleh baca ayat qursi dan al kafirun.

  2. Terima kasih kerana berkongsi tips ini. Memang liat nak bangun untuk tahajud so saya akan cuba kali ni

Leave a Reply to ummu aishah Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *