Dua pusat pengajian al-Quran Braille beroperasi di Terengganu Februari ini

 

KUALA TERENGGANU — Golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) penglihatan di Terengganu kini berpeluang mempelajari al-Quran Braille berikutan dua lagi pusat pengajian khas untuk mereka dijangka mula beroperasi selewatnya Februari depan.

Kedua-dua pusat pengajian al-Quran Braille bernilai RM3 juta yang akan dibuka di Kampung Raja dekat Besut dan di Kerteh, Kemaman itu akan membuat pengambilan pertama masing-masing seramai 30 pelajar apabila ia beroperasi nanti.

Pengerusi Persatuan Orang-Orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia, (Pertis) Wilayah Terengganu, Mohd Fauzi Mansor berkata ketika ini proses ubah suai bangunan tersebut sedang dijalankan agar ia lebih mesra OKU.

“Kita mengucapkan berbanyak terima kasih kepada kerajaan negeri atas keprihatinan mereka dengan hasrat kami dalam memperkasakan syiar Islam dalam kalangan OKU penglihatan di Terengganu.

 

 

Kewujudan dua pusat pengajian baharu ini sangat membantu golongan OKU yang selama ini terpaksa berulang-alik dari Dungun, Kemaman, Setiu dan Besut memandangkan hanya ada satu pusat pengajian ketika ini iaitu di Seberang Takir,” katanya.

Beliau ditemui pemberita pada Majlis Tilawah al-Quran Braille anjuran Pertis Wilayah Terengganu bersama Yayasan Islam Terengganu yang disertai 15 peserta, di sini hari ini.

Dalam majlis itu, qari Abdul Latif Yusof, 39, dari Bukit Tok Beng, Kuala Nerus dan qariah Afzam Mustafa, 39, dari Kerteh, dinobatkan sebagai juara dan masing-masing menerima wang tunai RM300 dan hadiah iringan.

Mengulas lanjut, Mohd Fauzi berkata pihaknya juga berhasrat untuk bekerjasama dengan lebih banyak agensi kerajaan, syarikat korporat dan pertubuhan bukan kerajaan untuk mengadakan lebih banyak aktiviti kepada lebih 400 ahli Pertis Wilayah Terengganu.

“Jika kita ada Sukan Paralimpik untuk OKU, sudah pasti kita boleh adakan majlis tilawah al-Quran juga untuk golongan OKU dan kami sudah bersedia ke arah itu sekiranya ada pihak yang berminat menganjurkannya,” katanya. – BERNAMA

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts