Halau Zakir Naik seperti halau seluruh umat Islam di Malaysia

 

BANGI – Tindakan pihak tertentu menggesa Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menghantar pulang pendakwah antarabangsa, Dr Zakir Naik ke negara asalnya seolah-olah seperti menghalau umat Islam secara keseluruhannya.

Exco Penerangan Pemuda Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Muslim Abdullah Zaik berkata, mempertahankan dan menjaga saudara seagama adalah sebahagian daripada akidah umat Islam, justeru ia perlu dihormati oleh semua pihak.

“Pemuda Isma beranggapan bahawa menghalau Zakir Naik seolah-olah menghalau seluruh orang Islam di Malaysia memandangkan umat Islam saling mempunyai ikatan akidah, ukhuwah dan kesetiaan (wala’) sesama mereka.

“Sebagaimana hadis Rasulullah ﷺ kaum muslimin adalah umpama satu jasad. Jika salah satu anggota sakit, maka seluruh badan akan turut merasa sakit,” katanya kepada Ismaweb.net hari ini.

 

 

Sebelum ini, beberapa menteri Kabinet seperti Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo, Ahli Parlimen Ipoh Barat, M Kula Segaran serta Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menggesa kerajaan mengusir Zakir Naik.

Gesaan itu atas dakwaan pendakwah antarabangsa dari India itu mempersoalkan kesetiaan penganut Hindu di negara ini dan menyentuh perkara sensitif membabitkan masyarakat berbilang etnik di sini.

Bagaimanapun Zakir Naik semalam mendakwa ceramahnya di Kelantan baru-baru ini disalah tafsir dan sengaja diputar belit pihak tertentu.

Beliau dalam satu kenyataan berkata, pengkritik itu memetik kenyataannya di luar konteks dengan tujuan mempolitikkan isu terbabit dan berniat jahat. – Ismaweb

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
1 comment
  1. Sudah tiba masanya umat Islam bangkit bersatu atas nama ummah mempertahankan agama, bangsa dan negara berdasaran firman Allah SWT surah al-Imran ayat 103. Ketepikan perbezaan di antara Muslims. Musuh2 Islam telah menunjukkan taring mereka maka kita perlu bersatu dan mempertahankan agama Allah. Itu wajib. Berjihadlah ke jalan Allah SWT dan pasti Allah akan memberi kemenangan atas kebenaran dan menghapuskan yg batik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Sumbangan
Related Posts