Hamas kutuk kunjungan delegasi Bahrain ke Israel

 

RAMALLAH – Pergerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas) mengutuk lawatan empat hari delegasi Bahrain ke Israel, yang bermula semalam.

Lawatan itu kononnya untuk menghantar mesej pendamaian susulan ketegangan berterusan selepas pengumuman Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump baru-baru ini.

Jurucakap Hamas, Fawzi Barhoum berkata, lawatan negara itu menunjukkan sikap tidak peduli Bahrain dan kerajaannya terhadap kemarahan negara Palestin, Arab dan Islam berhubung keputusan Trump mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara rejim Israel.

Katanya, apatah lagi keadaan ketika ini apabila Israel berterusan melakukan jenayah kemanusiaan terhadap rakyat Palestin dengan apa yang disebut sebagai usaha pembersihan kaum dan tempat suci mereka, Masjid al-Aqsa.

 

Members of the 'This is Bahrain' group during a visit to Israel in December 2017. (Screen capture: Hadashot TV)

 

“Kami menganggap lawatan (Bahrain) itu sebagai satu jenayah terhadap rakyat Palestin dan tempat-tempat suci, termasuk tidak mengambil kira perasaan umat Islam, Arab serta penyokong perjuangan rakyat Palestin.

“Ia (lawatan) juga dilihat sebagai ‘lampu hijau’ untuk pendudukan rejim Israel meneruskan lebih banyak jenayah dan pelanggaran terhadap rakyat Palestin,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Fawzi turut menegaskan bahawa pendudukan Israel adalah simbol keganasan, perkauman dan ekstremisme yang perlu diboikot dan didedahkan, berbanding membuat kunjungan atau memuji rejim itu.

“Kami juga menyeru untuk segera menamatkan semua jenis normalisasi dan komunikasi dengan pendudukan Israel daripada mana-mana pihak serta peringkat.

“Kami juga menggesa untuk menggerakkan semua tenaga negara Islam dan Arab menyokong perjuangan Palestin dan rakyatnya,” katanya. – Ismaweb

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts