Isu Baitulmaqdis: Jakim ajak umat Islam adakan solat hajat

 

BANGI – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menyeru umat Islam di Malaysia mengadakan solat hajat khusus mendoakan Baitulmaqdis dan seluruh bumi Palestin kekal terpelihara.

Ia susulan pengumuman yang dibuat oleh Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump yang mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel, semalam.

Ketua Pengarahnya, Tan Sri Othman Mustapha dalam satu kenyataan hari ini berkata, tindakan kerajaan AS yang diterajui Trump itu amat tidak wajar, sekaligus menafikan hak kedaulatan negara Palestin termasuk menimbulkan kemarahan umat Islam seluruh dunia.

“Justeru, Jakim sama sekali tidak menyokong cadangan untuk menjadikan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel memandangkan bumi Palestin adalah hak milik umat Islam dulu kini dan selamanya.

“Tindakan pelbagai pihak menganjurkan perhimpunan solidariti secara aman adalah amat signifikan sebagai memberi sokongan terhadap rakyat Palestin dan menunjukkan protes kita terhadap cadangan Baitulmaqdis untuk dijadikan sebagai ibu negara Israel,” katanya.

Selain mengisytihar Baitulmaqdis sebagai ibu negara rejim Israel yang baharu, Trump turut mengumumkan AS sedang membuat persiapan bagi memindahkan kedutaannya di Tel Aviv ke Baitulmaqdis, wilayah Palestin yang diceroboh rejim Zionis yang turut menempatkan masjid suci ketiga umat Islam – Masjid Al-Aqsa.

Trump berkata, beliau juga telah mengarahkan Jabatan Negara membuat persiapan bagi memindahkan kedutaan Amerika dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis. – Ismaweb

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

 

 

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.Sumbangan
Related Posts