Kedudukan Islam, bahasa Melayu dan raja-raja perlu ada dalam manifesto PRU15

GEORTE TOWN: Menghormati kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan mesti diberi pertimbangan serius dalam manifesto oleh setiap parti politik yang bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) yang dijangka berlangsung tidak lama lagi.

Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr. Wan Salim Wan Mohd. Noor berkata, perkara itu merupakan beberapa perkara asas dan penting yang perlu diberi pertimbangan oleh pemimpin politik dalam menyediakan manifesto PRU15 parti masing-masing.

Selain itu katanya, setiap parti juga perlu memartabatkan bahasa Melayu termasuk usaha mengembalikan tulisan Jawi kepada kedudukannya yang asal di dalam kurikulum pendidikan negara yang formal.

“Perkara-perkara ini mesti diberi pertimbangan serius dalam manifesto PRU15 kerana melibatkan elemen-elemen penting bagi mengekalkan suasana harmoni dalam hubungan antara warganegara Malaysia yang berbeza keturunan, agama dan budaya,” katanya dalam kenyataan di sini semalam.

Menurut Wan Salim, manifesto PRU15 juga perlu memberi perhatian terhadap perkara-perkara yang tidak mempertikaikan kedudukan Raja-Raja Melayu dan hak-hak kaum Melayu dan Bumiputera.

Selain itu tambahnya, usaha meneruskan pendidikan vernakular untuk semua kaum dengan dimasukkan subjek tentang latar belakang sejarah penubuhan negara Malaysia dan elemen patriotisme juga perlu dilakukan.

“Penekanan juga perlu diberikan terhadap pendidikan agama dan pendidikan moral di semua peringkat pengajian mulai tadika sehinga ke institusi pengajian tinggi. 

“Aspek lain adalah kebebasan sepenuhnya kepada mahkamah dan mengekalkan pengasingan antara kuasa eksekutif, legislatif dan judisiari,” katanya.

Dalam pada itu, Wan Salim menjelaskan, beliau bukan seorang yang ahli dalam hal ehwal politik dan menyedari tidak wajar mencampuri urusan mana-mana parti politik.

“Namun, saya sekadar mengingatkan para pemimpin semua parti tentang beberapa perkara asas dan penting mengikut pandangan saya yang tidak wajar dipinggirkan dalam penyediaan manifesto oleh setiap parti,” katanya. – UTUSAN

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.Sumbangan
Related Posts