Lapan fakta tentang Dr Zakir Naik

 

Sejak kebelakangan ini, banyak pihak tidak henti-henti menyoal pendirian kerajaan Malaysia berkaitan kehadiran pendakwah antarabangsa, Dr Zakir Naik di Malaysia.

Terbaharu, Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP, Dr P Ramasamy mencadangkan Zakir dihantar pulang ke negara asalnya.

Zakir yang merupakan penerima Anugerah Tokoh Maal Hijrah 2013, disiasat pihak berkuasa India sebelum ini atas dakwaan pengubahan wang haram dan jenayah berkaitan keganasan.

Pihak berkuasa India mendakwa penceramah berusia 52 tahun itu membiayai keganasan dan Agensi Penyiasatan Kebangsaan (NIA) memfailkan tuduhan terhadapnya di mahkamah, minggu lalu.

Zakir didakwa di bawah Akta Kegiatan Menyalahi Undang-Undang (Pencegahan) kerana didakwa menghasut belia melakukan keganasan dan menyertai kumpulan pengganas global seperti IS.

Disebabkan dakwaan itulah, pelbagai desakan timbul supaya kerajaan pimpinan Pakatan Harapan menyatakan pendirian dan Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi jaminan bahawa Zakir tidak akan terlepas tindakan sekiranya melanggar undang-undang Malaysia.

Berikut lapan fakta ringkas tentang penceramah tersebut

1. Zakir Adbul Karim merupakan seorang ulama, penceramah dan pendakwah dari India yang sering menyampai ceramah mengenai Islam dan perbandingan agama di seluruh dunia. Beliau dilahirkan pada 18 Oktober, 1965 di Mumbai.

2. Zakir merupakan seorang doktor perubatan yang memperoleh ijazah Bachelor of Medicine and Surgery (MBBS) dari Mumbai. Pada tahun 1991, beliau mula bekerja dalam bidang dakwah, dan mengasaskan Islamic Research Foundation (IRF) .

3. Zakir merupakan seorang yang popular dalam membuat penilaian kritis dan memberi jawapan strategik kepada soalan-soalan yang mencabar yang diajukan oleh penonton selepas ceramahnya.

4. Menerusi ceramahnya, beliau menjelaskan sudut pandangan serta membetulkan pandangan salah terhadap ajaran Islam, dengan menggunakan al-Quran, hadis dan input relatif daripada kitab-kitab agama lain sebagai tambahan, bersama fakta saintifik.

5. Menurut laman blog The Islamic Research Foundation (IRF), dalam tempoh 20 tahun (sehingga tahun 2014) Zakir telah mengadakan lebih 2,000 sesi ceramah di seluruh dunia.

Antaranya ialah Amerika Syarikat, Kanada, United Kingdom, Itali, Perancis, Arab Saudi, Australia, New Zealand, Afrika Selatan, Botswana, Nigeria, Ghana, Indonesia, Malaysia, Singapura, Brunei, Thailand, Hong Kong, China, Mauritius, Sri Lanka dan Maldives.

6. Pada bulan Mac 2012, sesi ceramah beliau di Kishanganj, Bihar, dihadiri lebih daripada sejuta orang, dan menjadi salah satu perhimpunan terbesar di dunia bagi ceramah agama yang hanya dikendalikan oleh seorang penceramah.

7. Pada 2012, Zakir pernah mengadakan ceramah di Malaysia. Ceramah beliau berlangsung di Johor Bahru, Universiti Teknologi MARA, Kuantan dan Pusat Dagangan Dunia Putra di Kuala Lumpur.

8. Zakir pernah menerima pelbagai anugerah dari pemimpin-pemimpin di seluruh dunia. Pada 2013, Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah menyampaikan Anugerah Tokoh Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan kepada Zakir dalam Majlis Perhimpunan Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan Tahun 1435H/2013M di Putrajaya. – Sinar Harian

 

www.indahnyaislam.my

 

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts