Malaysia miliki kredibiliti haramkan arak

BANGI – Tiada kompromi dan toleransi perlu diberikan kepada arak bahkan ia sepatutnya diharamkan di negara ini kerana menjadi punca kemalangan jalan raya serta keruntuhan rumah tangga.

Timbalan Yang Dipertua Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Muhammad Naqib Zahid berkata, Malaysia mempunyai kredibiliti yang cukup untuk mengharamkan arak kerana merupakan sebuah negara Islam dan berhak untuk menzahirkan keislaman serta melarang kemungkaran.

“Ketahuilah bahawa pengambilan arak itu akan melibatkan risiko tinggi. Mereka akan memberi alasan ‘tidak mengapa, masih lagi di bawah kawalan’.

“Namun mereka tidak sedar yang mereka sebenarnya tidak tahu pun apa tahap kawalan mereka. Mereka mungkin mengata ‘ala sikit sahaja, tidak akan ambil lebih’.

“Namun mereka tidak sedar yang mereka telah melebihi ‘sikit’ yang mereka janjikan. Ada juga sesetengah daripada mereka yang mengatakan ‘arak ini ada baiknya’. Namun, mereka tidak sedar lebih banyak padahnya mengambil arak berbanding kebaikan yang mereka sebutkan itu,” katanya menerusi satu kenyataan.

Mengulas lanjut, Muhammad Naqib berkata, arak juga bukan sahaja menjadi punca kepada kemalangan jalan raya, bahkan ada dilaporkan keganasan rumah tangga berlaku kerana pengaruhnya.

“Ada juga kes keruntuhan rumah tangga berpunca juga daripada pengaruh arak, malah lebih teruk lagi, ada juga jenayah bunuh berlaku kerana pengaruh minuman beralkohol itu.

“Sampai bila lagi kita perlu bertoleransi? Sampai bila lagi perlu kita menundukkan diri melihat keluarga mangsa menangisi mangsa akibat sikap tidak bertanggungjawab pemabuk arak? Sampai bila lagi perlu kita berdiam diri melihat arak merosakkan negara kita? Fikir-fikirkan sejenak,” katanya.

Sejak kebelakangan ini, Malaysia dikejutkan dengan siri kejadian pemandu mabuk. 3 Mei lalu, seorang anggota polis yang bertugas di sekatan jalan raya di Plaza Tol Kajang Selatan, Lebuh Raya Kajang-Seremban (LEKAS) maut selepas dilanggar sebuah pacuan empat roda, dipandu seorang lelaki yang disyaki mabuk.

Pada 22 Mei, seorang lelaki memandu kenderaan pacuan empat roda secara berbahaya di sebuah tapak perniagaan di Bukit Sentosa, Rawang, Selangor menyebabkan lima orang cedera, sekali gus mencetuskan kemarahan pelbagai pihak.

Terbaharu pekerja Alam Flora, Irwan Herman Kamarudin, 41, maut selepas terbabit kemalangan dengan seorang pemandu dipercayai mabuk di Jalan Kuantan-Gebeng berdekatan Kampung Bukit Rangin. – ismaweb

www.indahnyaislam.my

—-—

Setkan ‘See First’ fb page Indahnya Islam atau ikuti telegram Indahnya Islam agar anda sentiasa dapat mengikuti pelbagai bahan-bahan menarik berkaitan kesyumulan Islam.

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
1 comment
 1. ARAK HARAM

  Surah Al-Baqarah
  : Surah 2
  – Ayat 219

  ۞يَسۡـَٔلُونَكَ عَنِ ٱلۡخَمۡرِ وَٱلۡمَيۡسِرِۖ قُلۡ فِيهِمَآ إِثۡمٞ كَبِيرٞ وَمَنَٰفِعُ لِلنَّاسِ وَإِثۡمُهُمَآ أَكۡبَرُ مِن نَّفۡعِهِمَاۗ وَيَسۡـَٔلُونَكَ مَاذَا يُنفِقُونَۖ قُلِ ٱلۡعَفۡوَۗ كَذَٰلِكَ يُبَيِّنُ ٱللَّهُ لَكُمُ ٱلۡأٓيَٰتِ لَعَلَّكُمۡ تَتَفَكَّرُونَ
  Mereka bertanya kepadamu (Wahai Muhammad) mengenai arak dan judi. Katakanlah: “Pada keduanya ada dosa besar dan ada pula beberapa manfaat bagi manusia tetapi dosa keduanya lebih besar daripada manfaatnya dan mereka bertanya pula kepadamu: Apakah yang mereka akan belanjakan (dermakan)? Katakanlah: “Dermakanlah – apa-apa) yang berlebih dari keperluan (kamu). Demikianlah Allah menerangkan kepada kamu ayat-ayatNya (keterangan-keterangan hukumNya) supaya kamu berfikir:
  …………………………..
  Surah Al-Ma’idah
  : Surah 5
  – Ayat 45

  وَكَتَبۡنَا عَلَيۡهِمۡ فِيهَآ أَنَّ ٱلنَّفۡسَ بِٱلنَّفۡسِ وَٱلۡعَيۡنَ بِٱلۡعَيۡنِ وَٱلۡأَنفَ بِٱلۡأَنفِ وَٱلۡأُذُنَ بِٱلۡأُذُنِ وَٱلسِّنَّ بِٱلسِّنِّ وَٱلۡجُرُوحَ قِصَاصٞۚ فَمَن تَصَدَّقَ بِهِۦ فَهُوَ كَفَّارَةٞ لَّهُۥۚ وَمَن لَّمۡ يَحۡكُم بِمَآ أَنزَلَ ٱللَّهُ فَأُوْلَٰٓئِكَ هُمُ ٱلظَّٰلِمُونَ

  Dan kami telah tetapkan atas mereka di dalam kitab Taurat itu, bahawa jiwa dibalas dengan jiwa, dan mata dibalas dengan mata, dan hidung dibalas dengan hidung, dan telinga dibalas dengan telinga, dan gigi dibalas dengan gigi, dan luka-luka hendaklah dibalas (seimbang). Tetapi sesiapa yang melepaskan hak membalasnya, maka menjadilah ia penebus dosa baginya; dan sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang telah diturunkan Allah, maka mereka itulah orang-orang yang zalim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts