Memaknai Nuzul al-Quran, hikmah di sebalik COVID-19

 

KUALA LUMPUR – Sambutan Nuzul Al-Quran 1441 Hijrah menyaksikan suasana normal baharu umat Islam dengan penghayatannya dirasai lebih mendalam dan penuh keinsafan berikutan ujian akibat wabak COVID-19 yang melanda dunia sejak akhir Disember lepas.

Tanpa perhimpunan serta perkumpulan di masjid dan surau untuk bersama-sama bertadarus dan menghadiri majlis khatam Al-Quran sebagai mematuhi perintah kawalan pergerakan, umat Islam di Malaysia kali ini melakukannya bersama keluarga di rumah masing-masing, selain secara dalam talian bersama-sama ustaz dan ustazah pengajian kalam Allah.

Meriah atau tidak sambutannya seharusnya bukan indikasi bahawa umat Islam tidak boleh mengambil pelbagai ibrah atau pengajaran yang terdapat daripada peristiwa bersejarah Al-Quran, yang diturunkan kepada Rasul terakhir umat manusia iaitu Nabi Muhamad SAW, pada 17 Ramadan.

Al-Quran bukan sekadar memberi pedoman ibadah tetapi kompas petunjuk pelbagai bidang kehidupan seharian manusia, merentasi zaman dan memandu manusia mentadbir urus kehidupan makhluk dan alam semesta.

Memasuki fasa akhir Ramadan bulan suci umat Islam, apakah cukup sekadar memperingati peristiwa Nuzul Al-Quran tanpa memahami isi kandungannya?

Mengupas hal berkenaan, Imam Besar Masjid Negara Ehsan Mohd Hosni berkata yang paling penting adalah bagaimana umat Islam dapat terus menghayati kepentingan dan signifikan peristiwa itu melalui cara sentiasa mendekatkan diri dengan Al-Quran dan mentadabbur (mempelajari) ilmu kitab suci itu.

“Cara terbaik menghayati Nuzul Quran ini ialah dengan kita menjadikannya sebagai titik-tolak untuk kita mengubah cara dan sikap kita terhadap Al-Quran terutama dari segi pembacaan dan pengamalannya. Jika sebelum ini, kita mungkin agak jauh dari Al-Quran maka inilah waktu terbaik untuk mendampinginya.

“Apa yang paling penting adalah usaha kita untuk belajar memahami isi kandungannya dan mengamalkan setiap perintah dan larangan Allah yang disampaikan melalui Al-Quran,” katanya kepada Bernama.

Dalam era teknologi maklumat, kemudahan Internet dan aplikasi telefon pintar mampu mempermudahkan penghayatan Al-Quran serta membolehkan muslimin dan muslimat mengikuti kelas pengajian Al-Quran dalam talian.

Mengupas lanjut kepentingan mentadabbur isi kandungan Al-Quran dengan kesannya terhadap kehidupan seharian manusia, Ehsan, 48, berkata banyak ayat Al-Quran menegaskan pentingnya umat manusia mematuhi setiap arahan Allah, Rasul dan pemimpin mereka.

“Kita ambil contoh isu yang paling dekat sekarang ialah pandemik COVID-19 yang pada akhirnya kerajaan Malaysia terpaksa melaksanakan PKP dan kini PKPB bagi menjaga kemaslahatan (kebaikan) rakyat, jika tidak dilaksana PKP akan mengancam nyawa rakyat namun jika dilaksana, ekonomi negara pula terancam.

“Jika dilihat dari segi kaedah perundangan Islam, ini disebut sebagai ‘urus tadbir pemimpin (kerajaan) adalah berdasarkan kemaslahatan rakyat’. Kita sebagai rakyat haruslah mematuhi perintah kerajaan kerana pastinya mereka telah membuat keputusan yang terbaik untuk semua,” jelasnya.

Ehsan berkata, umat Islam khususnya perlulah sentiasa memperbaiki akhlak dan peribadi diri, selaras dengan apa yang dituntut dalam Al-Quran dan menjelmakan pengamalan akhlak Al-Quran dalam kehidupan seharian.

“Contohnya, dalam Al-Quran banyak sebut tentang pentingnya berakhlak mulia dan berbicara dengan kata-kata yang mulia. Kita lihat pada zaman sekarang dalam media sosial, terlalu mudah kita mengeji dan mengeluarkan kata-kata kesat terhadap orang lain, ini sesuatu yang perlu kita perbaiki dan wajib kita mencontohi akhlak mulia disarankan Al-Quran dan Nabi Muhammad SAW,” tegasnya.

Bagi pensyarah kanan di Jabatan Syariah dan Ekonomi, Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya Dr Mohd Shahid Mohd Noh berkata dalam menghayati peristiwa Nuzul Al-Quran, umat Islam perlulah sentiasa menginsafi kelemahan diri sebagai makhluk dan sentiasa mengesakan tuhan lebih-lebih lagi ketika menghadapi ujian seperti wabak COVID-19, ancaman virus makhluk kecil biarpun manusia dilengkapi dengan sistem perubatan moden.

“Kita lihat sekarang Allah uji kita dengan wabak COVID-19 yang juga adalah siri-siri wabak yang pernah berlaku kepada umat terdahulu, hendaklah kita menginsafi akan kelemahan kita terutama sekiranya kita melanggar kehendak dan hukum Allah SWT.

“Hendaklah kita teruskan berdoa dan memperbaiki sifat dan hubungan kita (dengan tuhan, manusia dan alam). Mudah-mudahan dengan kebaikanNya kita dirahmati oleh Allah dan dihindarkan dari segala bencana,” katanya. – Bernama

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.Sumbangan
Related Posts