Mengawal diri ketika marah

 

1. TRAGEDI pembunuhan kejam seorang gadis yang dikatakan dibunuh oleh rakannya sendiri memberikan kita satu gambaran yang jelas bahawa hati manusia boleh menjadi sangat keras dan kejam. Benarlah firman Allah yang menyebutkan:

ثُمَّ قَسَتْ قُلُوبُكُم مِّن بَعْدِ ذَٰلِكَ فَهِيَ كَالْحِجَارَةِ أَوْ أَشَدُّ قَسْوَةً

“Kemudian sesudah itu, hati kamu juga menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi.” (al-Baqarah: 74)

2. Tragedi ini turut mengingatkan kita bahawa kegagalan untuk mengawal dan mengurus sifat marah boleh membawa kepada padah yang akan disesali selamanya. Atas itu Rasulullah sering menasihatkan kita agar sentiasa mengawal kemarahan. Sabda Rasulullah:

لا تغضب ولك الجنة

“Janganlah kamu marah, kamu akan beroleh syurga.” Bahkan dalam hadis yang lain Rasulullah mengingatkan mereka yang berjaya mengawal sifat marah adalah mereka yang memiliki jiwa yang kuat. (HR al-Tabrani)

3. Insiden ini turut mendidik kita agar sentiasa mengawal pertuturan kita. Ketahuilah bahawa lidah itu lebih tajam dari pedang. Tusukan lidah boleh menusuk jiwa manusia yang goyah sehingga boleh dikuasai syaitan. Rasulullah pernah mengingatkan:

وَهَلْ يَكُبُّ النَّاسَ فِي النَّارِ عَلَى وُجُوهِهِمْ أَوْ عَلَى مَنَاخِرِهِمْ إِلاَّ حَصَائِدُ أَلْسِنَتِهِمْ

Tidaklah manusia tersungkur mukanya di dalam neraka mereka melainkan dengan sebab lisan (ucapan) mereka. (HR al-Tirmizi)

4. Dan ingatlah bahawa mereka yang mati kerana berjuang mempertahankan hak diri, keluarga atau harta mereka, maka mereka berupaya untuk memperoleh ganjaran syahid akhirat seperti yang disabdakan oleh Nabi SAW:

مَنْ قُتِلَ دُونَ مَالِهِ فَهُوَ شَهِيدٌ وَمَنْ قُتِلَ دُونَ أَهْلِهِ

Siapa yang terbunuh kerana melindungi hartanya, dia adalah seorang syahid. Sesiapa yang terbunuh kerana melindungi keluarganya, dia adalah seorang syahid. (HR al-Nasa’i)

Semoga Allah membimbing kita.

Dr. Ahmad Sanusi Azmi
Penasihat Syariah Indahnya Islam

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts