Pelajar seluruh dunia diseru bangkit tentang kezaliman rejim Israel

Pergerakan pelajar Palestin di Semenanjung Gaza yang terkepung menyeru mahasiswa seluruh dunia untuk bangkit menentang Israel, memaksa entiti pendudukan itu menghentikan perangnya ke atas wilayah Palestin.

“Sudah tiba masanya meningkatkan intifada pelajar global untuk Palestin terhadap rejim Israel, menggunakan perkataan Arab yang bermaksud ‘gegar’.

“Kami menulis seruan ini di tengah-tengah pengeboman kejam Zionis, letupan, dan cengkaman mimpi ngeri kematian di setiap sudut, rumah, dan jalanan,” kata pergerakan itu.

Intifada Palestin pertama meletus di Gaza pada 9 Disember 1987 dan berlangsung selama enam tahun. Ia adalah satu siri protes Palestin di Tebing Barat yang diduduki dan Semenanjung Gaza yang terkepung.

Protes itu bertujuan menentang gelombang kedua pendudukan Israel yang telah bermula 20 tahun sebelumnya, pada tahun 1967.

Pergerakan pelajar itu merayu semua sekolah, universiti dan institut seluruh dunia melakukan protes menggesa Israel menghentikan perang pembunuhan beramai-ramai yang sedang dibiayai Amerika Syarikat (AS), Britain, Jerman, Belanda, Kanada, Australia dan lain-lain.

Mereka memuji himpunan protes pelajar di universiti dan kolej sekitar AS dan beberapa negara Eropah dengan menyifatkannya sebagai tindakan berani dalam menunjukkan hati nurani pelajar dan semua mereka yang mendambakan keadilan dan kebebasan.

Pelajar yang membantah menuntut, antara lain, gencatan senjata kekal di Gaza, penamatan bantuan ketenteraan AS kepada rejim apartheid, dan pelupusan universiti daripada syarikat yang mendapat keuntungan daripada pencerobohan kejam itu.

Pergerakan itu juga menegaskan bahawa pelajar sekolah adalah aset besar untuk meningkatkan penentangan terhadap rejim penjajah.

“Kami juga merayu pelajar sekolah menengah di seluruh dunia untuk mengambil bahagian secara meluas dalam perjuangan ini, antaranya menulis petisyen dan surat, menganjurkan demonstrasi, hari pendidikan mengenai perjuangan penduduk Palestin kembali ke tanah air mereka,” katanya.

Israel melancarkan pembunuhan beramai-ramai kejam terhadap penduduk Gaza yang tidak berdaya, majoritinya wanita dan kanak-kanak sejak 7 Oktober.

Israel juga telah menguatkuasakan pengepungan hampir keseluruhan di wilayah pantai, yang telah mengurangkan aliran bahan makanan, ubat-ubatan, elektrik, dan air ke dalam wilayah Palestin.

Rejim itu telah membunuh lebih 36,200 orang, kebanyakannya wanita, kanak-kanak, dan remaja di Gaza sejak hari Oktober itu. – Agensi

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts