Pencarum bukan Islam turut berminat Simpanan Shariah KWSP

KSWP-1

 

KUALA LUMPUR – Simpanan Syariah oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang mula dibuka pendaftaran semalam turut menarik minat pencarum bukan Islam untuk menukar simpanan konvensional mereka kepada simpanan patuh shariah.

Seorang pencarum bukan Islam Christine Yeow, 49, berkata beliau sememangnya menantikan KWSP melaksanakan Simpanan Shariah ini kerana inginkan dana persaraan yang disimpannya bebas dari unsur pelaburan yang tidak mendatangkan kebaikan seperti perjudian, jual beli senjata dan sebagainya.

“Walaupun bukan beragama Islam tetapi saya sentiasa percaya bahawa konsep syariah sentiasa lebih baik dari konvensional.  Wang yang disimpan akan dilaburkan dalam perkara-perkara yang membawa kebaikan.

“Saya juga percaya sekiranya kita melabur untuk sesuatu yang membawa kebaikan, hasilnya juga akan baik,” katanya ketika ditemui pemberita selepas menukar simpanan konvensionalnya kepada Simpanan Syariah di Bangunan KWSP, di sini.

Pengarah Eksekutif di sebuah syarikat swasta itu memuji usaha KWSP yang mengambil pelbagai inisiatif untuk menyampaikan maklumat berkenaan Simpanan Syariah termasuk melalui sesi taklimat kepada para pencarum. Katanya sesi taklimat yang disediakan di pejabat KWSP itu sangat bermanfaat terutama golongan bukan Islam sepertinya supaya lebih memahami konsep Simpanan Syariah tersebut.

Sementara itu, seorang lagi pencarum Abdul Hamid Sheikh Daud, 47, berkata beliau yang baru memeluk Islam dan ingin mengamalkan cara hidup Islam sepenuhnya termasuk dalam hal perbankan.

“Saya sekarang beragama Islam sebab itu saya tukar (dari simpanan konvensional kepada simpanan shariah). Semua hal berkaitan kewangan termasuk akaun bank telah saya tukar kepada patuh syariah.  Malahan saya yakin simpanan syariah bebas dari unsur-unsur syubhah,” kata Abdul Hamid yang bekerja sebagai juruwang.

Sementara itu Sayiwati Kermah, 38, berkata beliau mengetahui KWSP sememangnya mematuhi dasar pelaburan dan garis panduan beretika yang tidak melabur dalam sektor perjudian, mengeluar dan mengedar senjata untuk peperangan dan sebagainya.

Namun selepas KWSP memperkenalkan Simpanan Shariah ini tiada lagi keraguan terhadap dana persaraan yang disimpannya dan beliau juga percaya dividen yang diterima juga bebas daripada unsur yang meragukan. Dalam pada itu eksekutif di sebuah syarikat swasta itu memuji pihak KWSP yang memastikan perjalanan hari pertama pendaftaran Simpanan Syariah di semua 39 kaunter, di sini berjalan lancar.

Katanya urusannya menukar simpanan konvensional kepada Simpanan Shariah hanya mengambil masa kurang 20 minit. Simpanan Syariah yang mula dibuka pendaftaran di seluruh cawangan KWSP kepada semua pencarum tanpa mengira bangsa, agama dan kewarganegaraan akan dilancarkan pada Januari 2017.

Sumber: http://www.bernama.com/bernama/v8/bm/ge/newsgeneral.php?id=1270624

www.indahnyaislam.my

Total
0
Shares
1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Sumbangan
Related Posts