Penduduk Gaza terus merana, terdesak dapatkan makanan

Rakaman video yang dirakam Sky News menggambarkan realiti nyata pengepungan Israel di Gaza, apabila lebih sejuta orang awam kelaparan dan terdesak untuk mendapatkan makanan dan bekalan.

Di satu jalan di Rafah, selatan Gaza, orang ramai berkumpul untuk membantu mereka yang paling memerlukan.

Khokho Bila Ahmed Al-Gathi memberitahu Sky News bagaimana dia dan beberapa orang lain memasak dua periuk besar makanan untuk dikongsi.

“Ini tidak mencukupi untuk keseluruhan kawasan… Penderitaan rakyat sangat besar,” katanya sambil mengambil bekas kecil.

“Ini untuk 30 orang? Tidak. Semoga Tuhan membalas dendam kami. Mereka yang boleh membantu orang yang memerlukan perlu berbuat demikian.

“Penderitaan di sini adalah benar, kami pernah mendengar mengenai perkara seperti ini sebelum ini tetapi sekarang ia adalah nyata. Kami menjalaninya sekarang,” katanya.

Menurutnya lagi, kira-kira 40 peratus daripada orang ramai mendapat makanan, termasuk mereka yang melakukan perjalanan jauh untuk ke sini, namun 60 peratus lagi tidak berpuas hati.

“Ini kerana ia tidak mencukupi untuk semua. Walaupun kita buat 10 bekas ia masih tidak mencukupi, ini kerana kawasan itu sangat padat penduduknya,” katanya.

Video itu menunjukkan berpuluh-puluh orang beratur dan seorang lelaki tua berkata, dia menerima bantuan daripada organisasi tetapi bantuan itu tidak mencukupi.

“Masa saya menunggu untuk mendapatkan makanan ini… Saya memaksa diri saya ke hadapan dengan periuk dan mendapatkan makanan. Saya memberitahu mereka untuk memasukkan lebih banyak lagi. Mereka berkata ‘tidak’,” katanya.

Katanya, dia akan makan apa sahaja yang ditemuinya walaupun sekeping roti.

“Saya makan makanan di atas lantai. Saya tidak peduli apa itu, saya hanya peduli bahawa saya perlu makan,” luahnya.

Seorang kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun, Jodi Lubad berkata, dia dan keluarganya berpindah ke Rafah minggu lalu selepas dipindahkan dari utara Gaza.

“Kami datang…untuk mengambil makanan kerana kami tidak mempunyai apa-apa, kami juga tidak mempunyai kayu untuk memasak, kami tidak mempunyai apa-apa untuk dimakan,” katanya kepada Sky News.

Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), hampir 85 peratus daripada 2.3 juta orang yang tinggal di wilayah Palestin yang diduduki telah dipindahkan sejak Oktober.

PBB mendedahkan, kira-kira 576,000 orang berisiko mengalami kebuluran atau malapetaka, dengan hanya sedikit makanan, air, ubat-ubatan dan bantuan lain yang berjaya melepasi.- Agensi

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts