Ratusan kanak-kanak ditahan di penjara Syria

 

GENEVA – Ratusan kanak-kanak ditahan di penjara dewasa di timur laut Syria, kata Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah (ICRC) semalam.

Kanak-kanak itu – kebanyakannya kanak-kanak lelaki – telah dipindahkan ke penjara dari al-Hol – sebuah kem padang pasir yang dikendalikan oleh pasukan Kurdi Syria untuk 60,000 orang dari lebih 60 negara, kata agensi bantuan itu.

Sebilangan besar adalah wanita dan kanak-kanak yang melarikan diri ke sana selepas wilayah terakhir militan runtuh dua tahun lalu.

“Ratusan kanak-kanak, kebanyakannya kanak-kanak lelaki berumur 12 tahun ditahan di penjara dewasa, tempat yang tidak sepatunya mereka berada,” kata Pengarah wilayah ICRC untuk Timur Tengah, Fabrizio Carboni pada sesi taklimat berita.

ICRC membuat 36 lawatan ke tempat penahanan di seluruh Syria tahun lalu, satu-satunya agensi yang mempunyai akses sedemikian.

Ia memerlukan perbincangan peribadi dengan tahanan mengenai rawatan dan keadaan mereka, namun penemuan sulit hanya dikongsi dengan pihak berkuasa.

Agensi itu mempunyai akses ke beberapa tempat penahanan di timur laut Syria – kawasan yang dikuasai Kurdi Syria – kata seorang jurucakap, yang enggan mengulas lanjut.

ICRC juga memperbaharui rayuannya kepada negara-negara untuk menghantar pulang warganegara mereka dari kem al-Hol dan mengekalkan keluarga bersama, ‘seperti yang diharuskan oleh undang-undang antarabangsa’.

Carboni, yang telah mengunjungi al-Hol sebanyak empat kali dalam dua tahun terakhir, berkata: “Saya benar-benar tidak terbiasa melihat begitu banyak kanak-kanak di belakang kawat duri.”

ICRC membuka satu hospital lapangan dan menyediakan makanan dan air di lokasi yang luas.

Keperluan perubatan tetap besar, dengan peningkatan kanak-kanak penduduk yang meninggal dunia tahun lalu, termasuk beberapa dari keadaan yang dapat dicegah, kata Carboni.

Sementara itu, Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) berkata, lapan kanak-kanak di bawah umur lima tahun meninggal dunia di kem itu Ogos lalu, separuhnya daripada komplikasi kekurangan zat makanan.

Kematian lain disebabkan oleh dehidrasi akibat cirit-birit, kegagalan jantung, pendarahan dalaman dan hipoglikemia, kata agensi kanak-kanak PBB. – Agensi

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM
5622 6352 7695 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts