Riba Haram tapi kenapa masih menjadi pilihan

 

Berpusu pusu kedai pajak riba dikerumuni oleh muslimin untuk mencari sesuap rezeki untuk keluarga. Adakah mereka tidak terfikir mereka cari dari sumber yang haram.

Anak-anak diberi makan dari sumber yang haram. Makanan yang membina tumbesaran fizikal dan mental mereka. Dan yang paling menakutkan lagi Allah memerangi amalan riba. Bukan saja haram tetapi diperangi oleh Allah Taala.

Riba yang menjahanamkan sistem ekonomi dunia. Riba adalah amalan bangsa Yahudi untuk bangsa bangsa lain di dunia tetapi mereka tidak amalkan sistem riba sesama mereka.

Yahudi menubuhkan Bank Dunia (WB) dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) adalah bertujuan untuk memakan darah manusia melalui sistem ekonomi riba.

Pasca covid 19 adalah peluang keemasan Yahudi untuk mencekik darah manusia setelah sebahagian besar negara di dunia ini sudah memohon pinjaman dari IMF untuk memulihkan ekonomi negara merudum kesan wabak covid 19.

Beralih perbincangan kedai pajak riba, kenapa sistem pajak gadai Islam (Arrahn) tidak menjadi tumpuan masyarakat kita. Perlu buat sedikit kajian.

Faktor utama mungkin kejahilan. Masyarakat masih jahil tentang sistem riba. Cuba kita lihat kelas pengajian di masjid masjid atau surau surau , kita dapati hampir tiada kuliah atau kelas yang bercakap tentang riba.

Begitu juga kuliah kuliah di skrin TV jarang kupasan tentang sistem muamalat Islam terutamanya riba.

Kuliah banyak bercakap tentang fadhilat zikir, adab adab, toharah yang silih berganti kitab yang digunakan tetapi masih dalam bab yang sama.

Alhamdulillah semuanya penting untuk kehidupan seorang hamba tetapi perlu juga kuliah merangkumi semua aspek kehidupan manusia terutamanya kuliah yang berkaitan sistem muamalat dan ekonomi dalam Islam. Muamalat merupakan kehidupan harian manusia.

Pihak berwajib dan para agamawan perlu memastikan masyarakat memahami sistem muamalat dan ekonomi Islam terutamanya yang menjadi amalan harian kehidupan mereka.

Ustaz Sharipudin Ab Kadir

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.Sumbangan
Related Posts