Ritual Raja Bomoh haram: Fatwa Negeri Perak

 

IPOH – Kerajaan Perak mewartakan fatwa mengenai pengharaman upacara perbomohan Ibrahim Mat Zin di bawah Seksyen 36 dan Seksyen 37 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Perak) 2004 pada 3 Ogos 2015.

Timbalan Mufti Perak, Zamri Hashim berkata, Jawatankuasa Fatwa yang bersidang pada 17 hingga 19 September 2014 dengan perkenan Sultan Perak membuat dan menyiarkan fatwa bahawa upacara dan amalan perbomohan yang dilakukan oleh Ibrahim Mat Zin atau Raja Bomoh Ibrahim Mat Zin yang menggunakan objek-objek tertentu atau tanpa menggunakan apa-apa objek sama ada untuk tujuan perubatan, perbomohan atau selainnya adalah berlawanan dengan hukum syarak dan haram.

Menurutnya, mana-mana orang Islam di Perak yang mengingkari fatwa boleh diambil tindakan di bawah undang-undang yang berkuat kuasa di negeri ini.

Dalam konteks perbuatan ritual yang dilakukan Ibrahim baru-baru ini, Zamri berkata, tindakan akan dikenakan ke atasnya jika ia dilakukan di dalam negeri ini.

“Malah mana-mana orang Islam atau kumpulan yang menjadi ahli atau pengikutnya juga boleh dikenakan tindakan di bawah enakmen tersebut.

“Jika perbuatan itu dilakukan di negeri lain, maka pihak berkuasa negeri berkenaan perlu mengambil tindakan kerana urusan agama adalah di bawah urusan negeri masing-masing,” katanya dalam satu kenyataan ringkas kepada Sinar Harian.

 

 

Terdahulu, nama Ibrahim Mat Zin kembali disebut apabila videonya melakukan ritual di pantai berdurasi tiga minit bagi mengelakkan Malaysia diserang Korea Utara menjadi tular Ahad lalu.

Video itu memaparkan Ibrahim bersama tiga pembantunya di pantai berkenaan dengan dua kelapa, kayu (teropong), lima buluh (meriam), sejadah dan semangkuk air laut.

Selepas video itu, Ibrahim sekali lagi melakukan ritual sama di luar Institut Perubatan Forensik Negara (IPFN), Hospital Kuala Lumpur atas kematian Kim Jong-nam petang kelmarin. – Sinar Harian

www.indahnyaislam.my

Total
0
Shares
1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published.Sumbangan
Related Posts