Sains asas kukuh hadapi cabaran kesihatan tanpa ketepi agama

 

Usaha manusia untuk memahami alam tabii dicipta Allah SWT membawa kepada perkembangan bidang ilmu sains yang membolehkan manusia mengkaji alam secara tersusun menggunakan metodologi ketat supaya dapatan diketengahkan boleh dipercayai.

Dalam perbincangan mengenai virus dan wabak, sains dilihat sebagai wahana paling sesuai bagi memperhalusi kefahaman kita.

Virus ialah makhluk Allah SWT yang unik. Ia tidak mempunyai kemampuan membiak di luar sel perumah. Virus dikaitkan pelbagai wabak penyakit seperti pandemik H1N1 bermula pada 2009, epidemik Ebola di beberapa negara di Afrika Barat pada 2014 dan terkini pandemik COVID-19.

Saintis berbeza pandangan mengenai pengkelasan virus, sama ada sebagai organisma hidup atau struktur organik berinteraksi dengan organisma hidup. Virus mempunyai persamaan dengan organisma hidup kerana ia memiliki gen, tetapi tidak mempunyai struktur sel.

Struktur sel dilihat sebagai unit asas bagi kehidupan. Atas sebab ini, virus sering dianggap sebagai ‘organisma di pinggiran kehidupan.’

Virus juga tidak mempunyai metabolisme dan bergantung kepada sel perumah untuk membolehkan genomnya diekspresikan. Kebolehupayaan bereplikasi di dalam sel perumah ini menjadikan virus sebagai punca banyak penyakit berjangkit kerana ia mudah menyerang sel organisma lain lalu bereplikasi dengan banyak.

Ilmu bersifat dinamik apabila ilmu baharu dibina di atas ilmu yang datang sebelumnya. Demikian halnya apabila kita mendepani pandemik COVID-19. Virus SARS-CoV-2 yang menjadi penyebab penyakit COVID-19 ialah virus baharu dikenal pasti pada akhir 2019. Memandangkan ia virus baharu, banyak perkara tidak diketahui mengenainya pada waktu itu.

Jika diteliti dari awal penyakit ini merebak, sentiasa ada pengemaskinian dilakukan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada peringkat antarabangsa dan pihak berwajib di setiap negara. Kemas kini ini berdasarkan ilmu mutakhir diperoleh berdasarkan dapatan dan penemuan terkini daripada pelbagai penyelidikan yang sedang berjalan.

Dinamisme ilmu dapat dilihat dengan amat jelas dalam isu COVID-19. Dalam tempoh lebih setahun, pelbagai perkara mengenai virus SARS-CoV-2 mula dirungkai. Namun, perjalanan untuk memahami virus ini sebenarnya masih jauh. Hakikatnya, banyak lagi perkara belum diketahui saintis. Banyak persoalan belum terjawab mengenai penyakit ini.

Atas sebab itu, penyelidikan terus giat dilakukan untuk memahami virus ini dengan lebih baik dengan tujuan mencari penyelesaian terbaik bagi jangkitan penyakit COVID-19. Bagi orang awam, penting untuk memastikan agar maklumat mengenai COVID-19 diperoleh ialah maklumat terkini, tepat dan sahih daripada sumber berautoriti.

Hakikatnya, ilmu yang sifatnya dinamik akan terus berkembang. Fakta akan terus dikemas kini dan dibetulkan.

Apa yang penting adalah bagi kita untuk sentiasa merujuk kepada mereka yang ahli dalam bidang berkenaan di samping menyemak kesahihan dan ketepatan sesuatu perkara disampaikan kepada kita apa lagi perkara memberi kesan kepada kehidupan manusia seperti COVID-19.

Kefahaman diperoleh daripada sains mengenai virus SARS-CoV-2 dapat membantu ulama membuat keputusan terhadap isu COVID-19 berkait langsung dengan kepentingan Islam berasaskan fakta dan bukan andaian.

Menggunakan data saintifik bagi penghasilan fatwa misalnya bukan bermaksud memaksakan epistemologi asing ke dalam usaha ijtihad dijalankan.

Ulama silam pernah menggunakan ilmu sains diketahui pada waktu terbabit dalam membuat keputusan fatwa mengenai sesuatu isu yang timbul.

Shihab al-Din al-Qarafi dan Ibnu al-Qayyim al-Jawjiyyah misalnya membuat keputusan mengenai pengguguran janin berasaskan pertimbangan ilmu sains pada waktu itu, khususnya embriologi.

Sains boleh membantu meningkatkan keyakinan terhadap sesuatu keputusan dibuat terutama apabila perkara itu tidak disebut dengan jelas dalam al-Quran dan hadis.

Virus, sebagai makhluk Allah SWT unik, sememangnya tidak dapat dilihat dengan mata kasar, tetapi sains membawa bukti bahawa makhluk itu memang wujud. Demikian juga, sains menunjukkan bahaya dibawa virus SARS-CoV-2 memang besar.

Disebabkan virus tidak dapat dilihat dengan mata kasar, maka perkara perlu diketahui mengenai makhluk Allah SWT ini hanya boleh diperoleh melalui ilmu sains. Ilmu diperoleh mengenai virus menerusi sains akan dapat membantu manusia mendepani cabaran jangkitan disebabkan SARS-CoV-2.

Sememangnya penerokaan bidang sains sebagai usaha keilmuan dijalankan manusia adalah tidak sempurna kerana mempunyai keterbatasan tersendiri.

Namun, bidang ilmu ini masih mampu memberikan asas kukuh yang boleh dipercayai kepada manusia untuk membuat keputusan terbaik bagi berhadapan cabaran kesihatan awam seperti pandemik COVID-19 tanpa menafikan atau menolak kepentingan agama.

Malah, sains boleh membantu umat Islam untuk membuat penyesuaian diperlukan bagi menjamin perlindungan terhadap lima prinsip maqasid syariah. Hakikatnya, apabila kita meneliti pelbagai saranan agama dalam berhadapan penularan penyakit, kebanyakan saranan berkenaan sebenarnya mempunyai asas sains yang kuat.

Dalam hal ini, dapat dilihat sains dan agama Islam tidak berkonflik antara satu dengan lain, malah sains membantu ulama membuat keputusan terbaik demi menjaga kemaslahatan awam lebih besar. – Berita Harian

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM
5622 6352 7695 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.Sumbangan
Related Posts