Selangor pinda Enakmen Halal supaya sesuai dengan keperluan semasa

SHAH ALAM: Selangor akan meminda Enakmen Halal negeri itu untuk diperluas kepada semua segmen sesuai dengan perkembangan industri dan keperluan halal semasa selain memperhebatkan lagi sektor itu ke peringkat antarabangsa.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Agama Islam, Pengguna dan Industri Halal negeri Mohd Zawawi Ahmad Mughni berkata cadangan pindaan enakmen itu dijangka dibawa ke Sidang Dewan Undangan Negeri Selangor pada Oktober depan.

“Enakmen halal yang asal adalah ringkas, pendek dan tidak menyeluruh. Jadi ia akan ditambah lagi supaya lebih merangkumi semua segmen.

“Sebelum ini hanya makanan dan minuman tetapi sekarang kita ada farmasi, bahagian instrumen kewangan, pelancongan, pakaian dan banyak lagi,” katanya kepada media selepas Sesi Dialog Aspirasi Pembangunan Industri Halal Selangor bersama Industri Kecil serta Sederhana dan Majlis Iftar Ramadan di sini pada Jumaat. 

Beliau berkata pihaknya juga komited membantu usahawan industri halal negeri itu dan bercadang membawa mereka ke Afrika Selatan, Turki dan Arab Saudi untuk bertemu dengan pelabur di sana. 

“Usaha ini dijangka diadakan selepas Aidilfitri melibatkan usahawan terpilih dan sesuai. Ia dijangka dapat memperhebatkan lagi sektor halal Selangor di peringkat antarabangsa,” katanya. – AlHijrah Online

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts