SOP di masjid, surau akan diperkemaskan: Zulkifli

 

KUALA KUBU BHARU – Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri memaklumkan prosedur operasi standard (SOP) di masjid dan surau akan diperkemaskan susulan peningkatan kes positif koronavirus (Covid-19) di negara ini.

Berkongsi mengenai perkembangan mesyuarat khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) berkenaan Covid-19 yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pagi tadi, katanya SOP baharu di masjid atau surau setakat ini tidak dibincangkan.

“Tidak dibincangkan (mengenai SOP baharu di masjid dan surau), sekadar kita akan memperkemaskan SOP dan kepatuhannya,” katanya kepada Bernama selepas menyempurnakan majlis Pengijazahan Perubatan dan Pengubatan Islam Darussyifa’ sesi 2020 serta majlis Penganugerahan Darul Quran Jakim di sini hari ini.

Mesyuarat khas MKN itu turut dihadiri Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob; Menteri Kanan Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof; Menteri Kanan Pendidikan Dr Radzi Jidin, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba serta menteri-menteri berkaitan termasuk Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Semalam, Malaysia mencatatkan 287 kes baharu Covid-19, iaitu jumlah kes harian tertinggi pernah direkodkan sejak permulaan pandemik itu di negara ini.

Sementara itu, pada majlis hari ini seramai 80 peserta kursus Perawatan Islam Darussyifa’-Darul Quran diraikan di Dewan Muktamar Darul Quran Jakim.

Kursus Perawatan Islam ini merupakan program kerjasama antara Darul Quran dengan Persatuan Perubatan, Pengubatan dan Kebajikan Islam Malaysia (Darussyifa’).

Zulkifli berharap dengan pengijazahan para peserta itu dapat menjadi satu daripada penyelesaian kepada masyarakat yang buntu ketika mereka diuji oleh Allah SWT dengan kesakitan dan seumpamanya.

Beliau turut menasihatkan para pengamal perubatan Islam juga perlu menjadi pendakwah yang ikhlas membawa pesakit lebih dekat kepada Allah melalui kaedah perawatan rukyah Islam.

“Terdapat banyak ajaran dan amalan tidak berlandaskan kepada ajaran Islam sebenar bahkan bercanggah dengan akidah serta syariat Islam yang tidak berasaskan daripada sumber sahih.

“Jadi, inilah peranan dan tanggungjawab yang besar perlu digalas terutamanya para dai (pendakwah) dalam memelihara kesucian serta keagungan Islam bagi menjamin masa depan generasi umat Islam,” katanya. – Sinar Harian

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts