Takut dengan orang kafir

  1. Punya penakut sebahagian muslim dalam kalangan kita ini sehinggakan untuk bercakap mengenai saudara muslim yang dizalimi itu pun kita perlu menjaga hati orang kafir. Sehinggakan kita meletakkan syarat-syarat yang tidak munasabah semata-mata tidak ingin mengguris hati orang kafir.
  2. Keadaan ini mengingatkan kita bagaimana Muslim terdahulu pada zaman Rasulullah bersikap tegas mempertahankan muslimah yang diganggu di Pasar Bani Qainuqa’. Tindakan mempertahankan Muslimah tersebut menyebabkan seorang muslim terkorban dan akhirnya Rasulullah mempersiapkan bala tenteranya untuk mempertahankan hak Muslim yang dizalimi.
  3. Al-Imam al-Bayhaqi pula menceritakan bagaimana seorang lelaki Yahudi telah melakukan tindakan kurang sopan terhadap seorang perempuan Muslimah pada zaman Saidina Umar. Ketika insiden tersebut berlaku, ‘Auf ibn Malik datang membela wanita muslimah itu lalu memukul lelaki Yahudi tersebut. Yahudi itu marah (kerana dipukul), lalu dia mengadukan perkara ini kepada Saidina Umar.

3.1 Umar menghantar Suhayb untuk menyiasat perkara itu dan ternyata perempuan tersebut telah dicabul. Umar lalu berkata: “Bukan sebegini perjanjian keamanan yang kami berikan kepada kamu”. Umar lalu mengarahkan lelaki tersebut dihukum.

  1. Ibn al-Athir pula meriwayatkan kisah yang masyhur tentang seorang wanita Muslimah yang menjadi tawanan ketika Zibatra (Sozopetra) ditawan oleh tentera Byzantine Rom. Tawanan wanita ini dianiya sehingga beliau menjerit: Wa Mu’tasamah! (Wahai Mu’tasim!) bagi meminta tolong dari Khalifah Abbasiyyah ketika itu.

4.1 Rintihan wanita ini didengari oleh seorang Muslim lalu segera menyampaikan berita tersebut kepada Khalifah. al-Mu’tasim mempersiapkan bala tenteranya bagi mempertahankan tanah Muslim yang dicerobohi oleh tentera Muslim sehingga mereka menang.

  1. Begitulah bersungguhnya Rasulullah, para sahabat serta Khalifah terdahulu mempertahankan hak kaum muslimin yang dizalimi. Anehnya hari ini kita begitu takut untuk bercakap soal kezaliman yang berlaku ke atas saudara kita sehingga mengenakan pelbagai syarat bagi menjaga sensitiviti orang kafir.
  2. Lebih malang lagi apabila orang kafir itu sendiri boleh bersepakat dan bersatu dalam tidak memberikan sokongan kepada saudara muslim kita yang dizalimi. Sikap kita ini bercanggah dengan sifat orang beriman yang disebutkan dalam al-Quran:

مُّحَمَّدٌ رَّسُولُ ٱللَّهِ ۚ وَٱلَّذِينَ مَعَهُۥٓ أَشِدَّآءُ عَلَى ٱلْكُفَّارِ رُحَمَآءُ بَيْنَهُمْ ۖ

“Muhammad ialah Rasul Allah; dan orang-orang yang bersama dengannya bersikap keras dan tegas terhadap orang-orang kafir yang (memusuhi Islam), dan sebaiknya bersikap kasih sayang serta belas kasihan kasihan sesama sendiri (umat Islam).” (Surah al-Fath)

Semoga Allah membimbing kita.

Dr. Ahmad Sanusi Azmi
Penasihat Syariah Indahnya Islam

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts