Tidak salah buat perbandingan agama dalam ceramah: Mufti Negeri Sembilan

 

SEREMBAN: Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd Yusof Ahmad, berpendapat tidak menjadi kesalahan untuk pendakwah menyatakan perbezaan sesuatu agama ketika berdakwah.

Bagaimanapun beliau menegaskan kenyataan sedemikian tidak sepatutnya menjurus kepada menghina atau merendahkan sesuatu agama.

“Saya sendiri jika memberikan nasihat dalam sesi kaunseling akan memberikan perbezaan agama supaya penerima lebih mudah memahami apa yang kita cuba sampaikan.

“Tetapi kalau menghina memang tidak boleh, kerana itu tidak sesuai dengan ajaran Islam,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa yang menegaskan kaedah dakwah pendakwah Zakir Naik menghina dan merendahkan agama lain tidak sesuai di Malaysia.

Mengulas lanjut, Mohd Yusof, berkata beliau banyak menyaksikan ceramah yang disampaikan oleh Zakir menerusi laman Youtube dan mendapati penceramah itu sering memberikan perbezaan sesuatu agama jika ditanya pendengar.

“Saya dapati Zakir akan menjelaskan mengenai sesuatu agama itu dengan membuat perbezaan dengan agama lain. Setakat ini, saya tidak nampak dia pernah menghina agama lain,” katanya. – Berita Harian

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Sumbangan
Related Posts