Tin arak berlogo halal kembali tular, Jakim sahkan palsu

PUTRAJAYA: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengesahkan mesej tular dalam media sosial mengenai gambar tin arak berlogo halal adalah palsu. 

Jakim menerusi hantaran di Facebook Bahagian Hab Halal berkata, pihaknya mendapati gambar tin arak berlogo halal itu kembali ditularkan dalam media sosial akhir-akhir ini. 

Menurutnya, siasatan mendapati, logo halal pada tin arak itu telah diedit pihak tidak bertanggungjawab. 

“Ia juga adalah tular berulang yang dijelaskan Jakim sejak tahun 2014 lagi. 

“Bagaimanapun, sejak akhir-akhir ini, kami kembali menerima pertanyaan pengguna di media sosial berkaitan isu status logo halal pada produk minuman arak itu,” katanya. 

Berdasarkan kenyataan sebelum ini, Jakim menjelaskan, jabatan ini tidak pernah memberi dan mengeluarkan perakuan serta sijil dan logo halal kepada produk atau syarikat tersebut. 

Jelasnya lagi, Jakim mengecam tindakan memalsukan logo halal pada produk tersebut kerana ia secara sengaja mahu merosakkan kredibiliti Malaysia sebagai peneraju pensijilan halal dunia. 

Sementara itu, Jakim meminta orang ramai khususnya umat Islam supaya merujuk terlebih dahulu kepada jabatan sekiranya mengesan isu-isu produk halal yang meragukan. 

“Bagi mengetahui lebih 100 penjelasan isu-isu halal yang menular di media sosial, orang awam boleh layari pautan https://www.facebook.com/media/set/?set=a.744506395708636&type=3 bagi mendapat info tepat,” katanya. -UTUSAN ONLINE

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.Sumbangan
Related Posts