Tutup kepala apabila membuang air, adakah ia sunnah atau sekadar adab?

Sewaktu kecil dahulu, pernahkah anda ditegur untuk menutup bahagian kepala dengan sesuatu seperti kain tuala dan sebagainya, apabila melunaskan hajat di dalam tandas?

Jika diikutkan, ada banyak adab memasuki tandas dan perbuatan itu adalah antara yang diajarkan kepada kita.

Namun, adakah menutup kepala itu dikira adab semata-mata atau sunnah yang diajar oleh Baginda SAW?

Perbuatan menutup kepala ketika masuk tandas dikira sunnah?
Menerusi sesetengah ulama, ia adalah sunnah kerana melihat kepada dalil yang telah diriwayatkan oleh ‘Aisyah RA mengenai perbuatan Baginda SAW yang pernah masuk ke tandas dengan menutup kepala.

Walau bagaimanapun, dalam portal Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, pihaknya menjelaskan bahawa hadis tersebut dinilai daif (lemah) kerana wujud perawi yang dikritik statusnya.

Amalan para sahabat
Perbuatan itu bagaimanapun ada diamalkan oleh para sahabat dan umat selepasnya, antaranya Abu Bakar as-Siddiq.

Hal ini adalah berdasarkan riwayat dari Imam al-Baihaqi RA yang menyebut: “Diriwayatkan pada perbuatan menutup kepala ketika masuk ke dalam tandas daripada Abu Bakar as-Siddiq dan perkara ini sahih daripada beliau.” (Sunan al-Kubra, al-Baihaqi, 1/96)

Mengulas tentang hal ini, pihak Mufti menjelaskan bahawa tidak ada masalah untuk mengikuti amalan para Khulafa al-Rasyidin.

Bahkan kita dituntut mengikut jejak langkah mereka kerana khalifah al-Rasyidin secara umumnya adalah empat tokoh besar yang menjadi pemerintah selepas kewafatan Rasulullah SAW iaitu Abu Bakar al-Siddiq, Umar bin al-Khattab, Uthman Ibn Affan, serta Ali bin Abi Thalib RA.

Rasulullah SAW sendiri secara khususnya memberikan petunjuk dan arahan kepada para sahabat untuk mengikuti Abu Bakar al-Siddiq dan juga Umar al-Khattab.

Hal ini berdasarkan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Huzaifah Ibn al-Yaman R.A bahawa Nabi bersabda: “Hendaklah kamu semua mengikuti dua orang selepasku iaitu Abu Bakar dan juga Umar.” (Hadis Riwayat al-Tirmizi)

Manakala dalam hadis diriwayatkan oleh ‘Irbadh bin Sariyah RA bahawa baginda Nabi bersabda: “Maka hendaklah kalian mengikut sunnahku dan juga sunnah para khulafa’ al-rasyidin, dan berpegang teguhlah dengannya.” (Hadis Riwayat Ibnu Majah)

Justeru, berdasarkan hadis-hadis yang dibahaskan, dapat kita faham bahawa hukum menutup kepala ketika masuk ke dalam tandas adalah lebih kepada sunat yang boleh diamalkan kerana ia adalah salah satu adab untuk masuk ke tandas. – Sinar Islam Plus

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts