Yusuf Al-Qardhawi RHM mursyid kepada umat kurun ke-20

Bumi dunia berduka dengan pemergian sosok tubuh seorang mujtahid ummah, yang dengan ilmu dan panduannya, para duat, mujahidin, murabitin, ulama, serta keseluruhan umat Islam mendapat panduan dan inspirasi dalam menempuh kehidupan beragama dalam hidup penuh kompleks pada akhir zaman ini.

Cukup banyak karya penulisannya merungkai permasalahan fiqh dan tadayyun agar disesuaikan dengan permasalahan semasa dengan roh syariah dijadikan sebagai kiblat dalam setiap ijtihad dan fatwa yang beliau keluarkan.

Sumbangannya dalam dunia Islam tidak dapat disangkal, beliau tidak pernah mendiamkan isu Al-Aqsa, contoh isu boikot yang difatwakan beliau pada awal 2000, bahkan antara ulama yang sentiasa menjuarai isu ini, sejurus meletakkan beliau antara barisan hadapan dalam saf mujahidin dalam mempertahankan Al-Aqsa.

Penggabungan antara ilmu dan jihad wajar dijadikan inspirasi semua penuntut ilmu agama hari ini, agar perjalanan ilmu mereka, benar-benar selari dengan usaha pembinaan ummah fadhilah yang perlu dibangunkan.

Moga Allah merahmatimu, dan menggolongkanmu dalam kalangan para anbiya’, syuhada’ dan solihin.

Ustaz Syamil Esa
Pengarah Sekretariat
Majlis Ulama ISMA (MUIS)

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts