1924 merupakan tahun hilangnya khilafah Islamiah daripada kepimpinan peradaban dunia

Bermula daripada detik itu, umat Islam menjadi lemah dan dipecahkan hingga hilang upaya dan rasa percaya diri untuk memimpin.

Sejak itu, usaha untuk mengembalikan semula peradaban Islam telah dimulakan secara serius, tersusun oleh para pejuang dalam gerakan Islam. Islam yang syumul mesti ditegakkan dalam kehidupan manusia di dunia bagi menjamin kebahagiaan yang hakiki. Tanpa kepimpinan Islam, dunia akan selamanya berada dalam porak peranda dan kezaliman berpanjangan.

Kini, tahun 2024 menandakan bermulanya 100 tahun kedua bagi usaha tajdid dan islah ini. Generasi baharu mesti istiqamah dan setia dalam perjuangan yang panjang ini. Jalan dakwah tidak diukur dengan usia individu, tetapi dihitung dengan pengorbanan dan amal yang tekun dan berterusan.

Pendakwah mestilah hidup dalam sedar atas jalan dakwah ini. Dakwah akan menjadikan hidup ini lebih bermakna. Allah SWT akan melimpahkan keberkatan kepada kita dengan “amal jariah” yang disumbangkan untuk kepentingan ummah.

Mustafa Masyhur berpesan kepada kita:

“Jalan dakwah hanya satu. Jalan inilah yang dilalui oleh Rasulullah SAW dan para sahabat, dan kita juga melaluinya berpandukan taufiq daripada Allah SWT dan berbekalkan iman, amal, mahabbah (kasih sayang) dan ukhuwwah.

Rasulullah SAW menyeru mereka kepada iman dan amal dan menyatukan mereka atas mahabbah dan ukhuwwah. Maka, berpadulah kekuatan iman, akidah dan kekuatan ukhuwwah. Maka jadilah mereka jamaah yang unggul. Kalimahnya (seruan dakwah) mesti tertegak, dan dakwahnya pasti menang walau ditentang oleh seluruh penghuni bumi ini”.

Ustaz Shuhaib Ar-rumy Selamat
Presiden Ikatan Muslimin Malaysia

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts