Apa di sebalik kebakaran Israel?

israel

 

Apabila berlaku sesuatu yang melibatkan Israel, ia pasti mengundang kontroversi termasuk kebakaran besar yang melanda negara itu sekarang. Ramai orang terus membuat kesimpulan itu adalah pembalasan tuhan.

Lebih-lebih lagi apabila insiden kebakaran tersebut dikaitkan dengan larangan azan menggunakan pembesar suara oleh rejim Zionis baru-baru ini yang turut menyaksikan seorang anggota Parlimen berketurunan Arab, Ahmed El-Tibi melaungkan azan di dalam Knesset, dewan Parlimen Israel.

Sebenarnya, ramai tidak tahu bahawa siri kebakaran dalam skala besar bukanlah sesuatu yang luar biasa di negara Yahudi itu sejak beberapa tahun kebelakangan. Apa yang berlaku ada kaitan dengan pendekatan Jewish National Fund (JNF) yang sejak 1930an telah menanam pokok pine di beberapa kawasan pedalaman negara itu sebagai kaedah terancang menyembunyikan tindakan jahat rejim Zionis merampas dan memusnahkan kawasan penempatan penduduk Palestin.

Mereka menanam pokok pine di tapak bekas penempatan itu demi menghilangkan imej asalnya sebagai  tanah kediaman yang dirampas.

Gilad Atzmon, seorang aktivis Yahudi yang pro Palestin dalam artikelnya, Why Israel is Burning? disiarkan www.gilad.co.uk pada 25 November lalu, mendedahkan bahawa sejak 1936, JNF telah menaman 1.7 juta pokok di tanah seluas 1,750 hektar. Dalam tempoh 50 tahun, lebih 260 juta pokok pine ditanam di seluruh Israel.

Apa tujuannya?

Selain menyembunyikan kesan tindakan jahat mereka merampas tanah milik orang Palestin, strategi menaman pokok pine juga bermotif untuk mengeropahkan bumi padang pasir itu. Ini ada kaitan dengan asal usul pendatang haram Israel yang kebanyakannya adalah imigran dari negara-negara Eropah.

Atas sebab itu, mereka mahu menjadikan tanah yang dijarah sama seperti daerah asal mereka. Dikelilingi hutan pine adalah satu daripada caranya.

Little Switzerland

Kerana itu, mereka bukan sahaja perlu memusnahkan imej kesan penempatan Palestin yang ada malah pokok zaitun sebagai tanaman asal juga perlu dihapuskan dan ditukarkan dengan pine.

Lantaran banyaknya pine yang ditanam, kawasan pergunungan Carmel, salah satu bahagian pergunungan Palestin (Israel) kemudiannya dikenali dengan julukan ‘Little Switzerland’. Bagaimanapun pada 2010, kawasan Little Switzerland terbakar dan yang tinggal kini hanya sejarah, juga impian orang Yahudi yang tidak kesampaian untuk hidup di kawasan yang persis suasana Eropah.

Wilayah Israel yang beriklim subtropika adalah bercuaca panas. Salah satu kawasannya, Tirat Zvi di Lembah She’an yang bersempadan dengan Jordan termasuk antara 10 kawasan paling panas di dunia dengan suhu mencecah  47.2 hingga 53.8 darjah selsius.

Menurut Atzmon, pokok pine yang sinonim dengan iklim sederhana memang sukar untuk beradaptasi dengan persekitaran seperti itu, sama dengan orang Yahudi yang tidak dapat berasimilasi dengan masyarakat Arab di sekeliling mereka. Ini ditunjukkan dengan fakta bahawa daripada 10 anak pine yang ditanam, hanya empat yang mampu hidup.

Lalu apa kaitannya dengan kebakaran yang sedang berlaku di Israel?

Pokok pine adalah jenis kayu yang mudah terbakar.  Di negara beriklim sederhana (seperti yang sedang berlaku di Amerika Syarikat) kebakaran hutan yang berlaku pada musim panas lazimnya berpunca daripada kayu pine.

Pengganas

Justeru, ia amatlah tidak sesuai untuk ditanam di kawasan bercuaca panas seperti Israel. Adanya beribu-ribu hektar hutan pine di negara itu adalah seumpama mewujudkan zon maut setiap kali tiba musim panas.

Atas sebab itulah, pakar menjangkakan kebakaran besar-besaran yang sedang berlaku di Israel akan berlarutan untuk tempoh beberapa tahun akan datang jika langkah pencegahan tidak dilakukan dengan berkesan.

Siapa Atzmon?

Atzmon yang menghebahkan perkara ini kepada dunia, kini jadi sasaran kecaman orangnya sendiri. Meskipun lahir dalam keluarga Yahudi totok, pada usia dewasanya, dia lantang menentang kekejaman Zionis terhadap orang Palestin malah secara terang-terangan menyelar pengusiran bangsa pribumi itu.

Tulennya keyahudian keluarga Atzmon, datuknya adalah komandan organisasi pengganas Zionis, Irgun yang dikepalai oleh Menachem Begin, bekas Perdana Menteri Israel.

Ketika usianya mencecah 17 tahun, Atzmon menyertai pasukan tentera kerahan Israel Defense Force (IDF) dan diserap dengan doktrin Zionisme yang ekstrem. Sepanjang tempoh itu, dia terlibat dengan beberapa siri pertempuran termasuk ketika Perang Enam Hari pada Jun 1967 yang dimenangi tentera Zionis sekali gus merampas Baitulmaqdis (Jerusalem) dan Tebing Barat daripada penguasaan orang Arab.

Jiwa Atzmon bagaimanapun berubah 180 darjah apabila dia mula mendalami muzik jazz yang telah menyerapkan falsafah kedamaian menerusi melodi ke dalam diri dan kehidupannya. Sejak itu, dia mula mengelak setiap kali ada panggilan untuk tugasan ketenteraan.

Atzmon mulai sedar bahawa dasar dan tindak-tanduk Israel tidak harus didukungi oleh seorang insan yang berakal waras sepertinya lalu pada 1994, dia berhijrah ke United Kingdom.

Dia meninggalkan Tel Aviv dengan keyakinan bahawa Israel harus angkat kaki dari tanah yang dijajah atas dua sebab; pertama kerana bumi yang diduduki itu sememangnya dan selamanya adalah milik orang Palestin.

Kedua, dia percaya bahawa selagi pemimpin dan rakyat Israel berpegang jati politik yang rasis dan bongkak, Zionisme tidak akan bermetamorfosis menjadi ideologi yang berupaya untuk menunjukkan tahap peradaban manusia yang bertamadun.

Sejak itu, Atzmon aktif menulis meluahkan pandangannya untuk menunjukkan kepada dunia betapa tidak adil kaumnya sendiri yang dirasuk oleh ketamakan dan kesombongan hingga sanggup berlaku kejam terhadap mereka yang lebih berhak, iaitu orang Palestin yang telah berdekad-dekad dizalimi.

Selain buku dan makalah, Atzmon yang juga seorang saksofonis turut memperjuangkan seruan keadilan untuk bangsa Palestin menerusi konsert jazz persembahannya..

Atas semangat dan perjuangannya, Dr. Kevin Barret, seorang sarjana Amerika yang banyak menjalankan kajian mengenai Timur Tengah terutama yang berkaitan konflik Palestin – Israel langsung memberi julukan ‘Nabi Musa Era Ini’ kepada Atzmon.

Setidak-tidaknya Atzmon telah menunjukkan kepada kita, bukan semua orang Yahudi bersetuju dengan Zionis walaupun bilangan mereka adalah sangat terpencil dan pastinya turut diancam, sama seperti penentang kuasa hegemoni itu yang lain.

Muhamad Mat Yakim

Sumber: http://www.sinarharian.com.my/kolumnis/muhamad-mat-yakim/apa-di-sebalik-kebakaran-israel-1.593526

www.indahnyaislam.my

Total
0
Shares
1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts