Jakim mahu perluaskan tawaran biasiswa pendidikan mualaf

 

KANGAR – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) tertarik untuk melebarkan inisiatif dilakukan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) yang menawarkan biasiswa kepada mualaf bagi melanjutkan pendidikan.

Ketua Pengarahnya, Tan Sri Othman Mustapha berkata usaha itu dilihat sebagai pendekatan yang cukup menarik dan murni dalam usaha membantu saudara baharu meningkatkan ilmu pengetahuan serta patut dicontohi oleh negeri-negeri lain.

“Tawaran biasiswa sedemikian kepada mualaf belum ada dilakukan oleh mana-mana pihak sebelum ini. Justeru Jakim akan berusaha agar pendekatan yang amat baik ini dapat dikembangkan lagi.

“Saya juga difahamkan MAIPs menawarkan biasiswa kepada mualaf tanpa mengira had usia, malah pelajar berusia 40 tahun juga layak menerimanya,” katanya kepada pemberita pada Majlis Semarak Kasih Syawal bersama Mualaf di Dewan 2020, di sini, malam tadi.

Othman mengulas demikian sebagai merujuk titah Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail, mengenai usaha MAIPs memberi bantuan berbentuk biasiswa kepada 50 mualaf untuk melanjutkan pengajian di Kolej Universiti Islam Perlis (KUIPs). – Ismaweb

www.indahnyaislam.my

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts