Keadaan di hospital seperti rumah sembelihan: Doktor Gaza

Angka kematian akibat serangan Israel di kem pelarian yang padat penduduk di tengah Gaza telah meningkat kepada 274, dengan ratusan lagi orang awam cedera dalam serangan itu.

Dalam kemas kini pada hari Ahad, Kementerian Kesihatan Gaza mengesahkan 274 rakyat Palestin terbunuh – meningkat daripada 210 yang dilaporkan pada hari Sabtu – dan 698 cedera apabila tentera rejim Israel menceroboh kem al-Nuseirat. 

Tentera Israel melancarkan serbuan pada siang hari, mendakwa menyerang infrastruktur tentera di kem sebagai sebahagian daripada operasi menyelamat.

Tetapi saksi dan wartawan di lapangan berkata, Israel mengebom bangunan kediaman, menyebabkan jumlah kematian lebih tinggi.

Kecaman global mencurah-curah pada hari Sabtu selepas tindakan pencerobohan terbaru rejim Israel.

Serangan Israel ke atas kem itu telah menyebabkan kemarahan, dengan Kesatuan Eropah (EU) menyifatkannya sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Doktor menyifatkan keadaan di dalam Hospital al-Aqsa di tengah Gaza sebagai pertumpahan darah sepenuhnya, dengan seorang doktor mengatakan bahagian dalam hospital kelihatan seperti rumah penyembelihan.

Israel terus menggempur pelbagai bahagian di Semenanjung Gaza dengan serangan udara dan tembakan meriam yang tidak semena-mena sejak beberapa jam lalu.

Di bandar selatan Rafah, serangan Israel ke atas kawasan kejiranan kediaman meragut nyawa sekurang-kurangnya dua orang awam Palestin.

Pasukan pendudukan Israel menggunakan pelbagai muslihat, termasuk menggunakan trak bantuan kemanusiaan dan lori pengangkut perabot, untuk menyusup masuk ke kem pelarian Nuseirat, kata laporan.

Tentera Israel juga menyasarkan sebuah lagi bangunan kediaman di kem Bureiji, yang mengakibatkan kematian sekurang-kurangnya lebih ramai rakyat Palestin. – Agensi

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts