Netanyahu halang delegasi kembali ke Mesir bincang perjanjian tukar tebusan

Perdana Menteri negara haram Israel, Benjamin Netanyahu menghalang delegasi negaranya daripada kembali ke Mesir untuk menghadiri mesyuarat 4 hari bagi cadangan perjanjian pertukaran tebusan dengan Gerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas), lapor Agensi Anadolu.

“Netanyahu tidak membenarkan pasukan perunding kembali ke Mesir pada hari Khamis untuk meneruskan perbincangan mengenai perjanjian tebusan.

“Netanyahu percaya bahawa Hamas mesti menerima syarat yang ditetapkan oleh Israel untuk mencapai kemajuan,” lapor Saluran 12 Israel.

Pegawai dari Israel, Mesir, Qatar dan Amerika Syarikat (AS) mengadakan pertemuan di Kaherah pada hari Selasa untuk membincangkan gencatan senjata Gaza dan pertukaran tebusan antara Hamas dan Israel.

“Pendirian Hamas tidak berubah, dan ia masih bertegas untuk menamatkan perang, yang tidak diterima oleh Israel,” kata penyiar awam Israel KAN, memetik seorang pegawai Israel yang tidak dinamakan.

Minggu lalu, Hamas mencadangkan rancangan tiga peringkat untuk gencatan senjata Gaza yang merangkumi jeda 135 hari dalam pertempuran sebagai balasan kepada pembebasan tebusan, menurut sumber Palestin.

Netanyahu, bagaimanapun, menolak tawaran Hamas untuk gencatan senjata dan berikrar untuk meneruskan perang Gazanya sehingga “kemenangan yang menghancurkan” ke atas kumpulan Palestin.

Israel percaya bahawa 134 warga Israel ditahan di Gaza selepas tentera Israel mendakwa membebaskan dua tebusan di bandar Rafah di selatan Semenanjung Gaza, pada Isnin.

Peperangan Israel ke atas Gaza telah mendorong 85 peratus penduduk wilayah itu ke dalam perpindahan dalaman di tengah-tengah kekurangan makanan, air bersih dan bekalan ubat-ubatan yang dahsyat, manakala 60 peratus daripada infrastruktur enklaf itu telah rosak atau musnah, menurut PBB.

Israel dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa, yang dalam keputusan sementara Januari ini mengarahkan Tel Aviv menghentikan tindakan pembunuhan beramai-ramai dan mengambil langkah-langkah untuk menjamin bantuan kemanusiaan diberikan kepada orang awam di Gaza. – Agensi

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts