Palestin gantung hubungan dengan Israel: Mahmoud Abbas

 

BAITULMAQDIS – Presiden Palestin, Mahmoud Abbas mengambil tindakan menggantung hubungan dengan Israel sebagai protes langkah rejim Tel Aviv itu mencetuskan ketegangan ke atas Masjid al Aqsa.

Abbas berkata, pembekuan itu akan berterusan sehingga Israel membatalkan semula langkah keselamatan baharu di tapak ketiga paling suci bagi umat Islam itu.

“Saya bagi pihak pimpinan Palestin, mengumumkan pembekuan semua hubungan dengan negara pendudukan di semua peringkat sehingga Israel berkomitmen untuk membatalkan semua langkah-langkah terhadap rakyat Palestin secara umum dan masjid al Aqsa khususnya,” katanya.

Beliau menyifatkan langkah keselamatan yang cuba dilakukan oleh Israel sebagai tindakan palsu yang berhasrat untuk mengawal masjid itu.

Abbas berkata demikian susulan kematian tiga penduduk Palestin dan ratusan yang lain cedera pada Jumaat lalu ekoran pertempuran dengan pasukan Israel.

Pertempuran itu menyebabkan pimpinan Israel memutuskan untuk meneruskan pemasangan alat pengesan logam di pintu masuk kompleks itu, termasuk masjid al Aqsa dan Dome of the Rock. – Ismaweb

www.indahnyaislam.my

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts