Prinsip perjuangan politik yang harus dipegang umat Islam

 

PERJUANGAN politik adalah suatu perjuangan yang penuh liku. Sehinggakan kadangkala, apabila kita berada dalam keadaan lemah, kita mungkin rela atau kita beranggapan bahawa yang terbaik adalah dengan kita meleburkan “sedikit” sebahagian daripada prinsip perjuangan semata-mata untuk mendapat kemenangan yang dekat, walaupun tanpa berfikir panjang, ia akan membawa kerosakan yang lebih buruk dan kekalahan dalam jangka masa yang panjang.

Yang paling menyedihkan adalah apabila kita dilihat oleh orang lain sebagai kehilangan prinsip perjuangan, dan dengan mudah menukar prinsip perjuangan demi mendapatkan kemenangan yang dekat dan sementara.

Pada saya, prinsip yang saya (secara peribadi) pegang secara makronya di dalam pilihanraya) ialah:

1. Sebarang pemilihan dan undian kepada mana-mana calon, mestilah dengan tidak mengenepikan matlamat asasi, iaitulah:

a- Islam mestilah mempunyai wewenangnya dan kedaulatannya di Malaysia. INI TIADA KOMPROMI. Sebarang perkara yang menggangu-gugat hal ini, TIADA TOLAK ANSUR SAMA SEKALI. Biarlah kita kalah dalam waktu terdekat, namun jangka panjangnya, para Muslim yang ikhlas akan menyedari matlamat dan tindakan kita ke arah perkara ini, setelah menyedari keikhlasan kita dalam hal ini, mereka pasti menyokong. Masa akan menentukannya.

b- Di kawasan majoriti umat Islam, calon pilihanrayanya ialah seorang Musim. Sudah semestinya, Muslim tersebut mestilah seorang yang berwibawa. (ini perkara yang diterima secara asalan (minal musallamat)

c- Di tempat di mana orang bukan Islam adalah majoriti, tidak mengapa untuk mendapatkan calon yang non Muslim, tetapi DALAM APA JUGA KEADAAN, beliau mestilah tidak hostile dengan Islam dan kedaulatan Islam di Malaysia. Jika sejak dari awal lagi, beliau hostile dengan kedaulatan Islam di Malaysia, maka jangan sokong beliau.

2. Ini adalah kaedah dan prinsip asasi. Off course, pengecualian mungkin akan berlaku dari masa ke semasa. Di dalam syarak ada menyebut:

لكل قاعدة استثناء (setiap qaedah itu adalah pengecualiannya)
Namun dalam apa juga keadaan sekalipun, pemimpin non-Muslim yang hostile dengan Islam, dan kedaulatan Islam di Malaysia, mestilah ditolak sama sekali oleh semua umat Islam di Malaysia.

 

 

3. Jika umat Islam bersetuju dan mempraktikkan perkara ini secara menyeluruh, maka sudah tentu lama-kelamaan, non Muslim akan menerimanya. Ini adalah kerana melihatkan kepada demografi kita masa sekarang dan akan datang, adalah sukar untuk sesiapa juga menang, tanpa mengambilkira pengundi-pengundi Islam.

4. Jadi tanggungjawab kita untuk menyedarkan umat tentang perkara ini. Ya, untuk memberi kesedaran ini, ia akan memakan masa, dan amat banyak cabaran yang perlu kita lalui, tetapi inilah sesatunya jalan yang kita mesti tempuh. Kestabilan pengamalan dan kedaulatan Islam di Malaysia, bukan hanya baik untuk umat Islam di Malaysia, tetapi itu adalah paksi utama kestabilan politik, kemasyarakatan dan ekonomi di Malaysia. Tiada apa yang rasisnya dalam hal ini.

Malangnya ialah apabila pemimpin-pemimpin Islam di Malaysia tidak melihat perkara ini.

Inilah keyakinan saya dalam konteks politik Malaysia.

Dr. Aznan Hasan

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.Sumbangan
Related Posts
Read More

Manusia paling kaya

  JIWA manusia tidak pernah cukup dengan harta dunia. Manusia sentiasa mengejar kekayaan sekalipun apa yang telah ada disisinya…