Surau Istana Negara diisytihar untuk solat Jumaat

 

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini berkenan berangkat menunaikan solat Jumaat di Surau Utama Istana Negara, di sini.

Keberangkatan tiba baginda pada jam 1.10 tengah hari diiringi oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof.

Hadir sama, Tengku Arif Temenggong Pahang, Tengku Fahd Mu’adzam Sultan Ahmad Shah, Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, Menteri Luar Datuk, Saifuddin Abdullah dan Timbalan Menteri Wilayah, Datuk Dr Shahruddin Md Salleh.

Majlis pengisytiharan Surau Utama Istana Negara untuk solat Jumaat juga diadakan sebelum solat hari ini yang mana akan dilaksanakan secara berterusan selepas ini.

 

 

Pengisytiharan itu dilaksanakan menerusi penyerahan watikah pengisytiharan oleh Pengarah Jabatan Agama Wilayah Persekutuan (JAWI), Mohd Ajib Ismail kepada Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz sambil disaksikan Al-Sultan Abdullah.

Khutbah Jumaat bertajuk ‘Masa, Peliharalah’ disampaikan oleh Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri yang turut mengimamkan solat.

Dalam khutbah itu, Dr Zulkifli berkata, masa perlu dipelihara kerana ia adalah nikmat berharga dan patut diisi dengan perkara bermanfaat seperti berzikir dan menghadiri majlis ilmu.

Selesai solat Sultan Abdullah berkenaan berangkat ke majlis santapan tengah hari bersama jemaah di Dewan Santapan Utama. – Bernama

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.Sumbangan
Related Posts