Syarikat tidak patuh syariah berisiko kehilangan pelabur

 

KUALA LUMPUR – Tanpa status patuh syariah, mana-mana syarikat akan berdepan dengan risiko kemungkinan kehilangan ‘pembeli saham’ terutama pelabur daripada institusi yang besar.

Keadaan ini boleh dilihat seper­ti mana yang menimpa syarikat telekomunikasi, DiGi.com apabila terkeluar daripada status tersebut. Sahamnya menjunam ke paras terendah dalam tempoh 17 bulan pada 24 November lalu kepada RM4.41 selepas Suruhanjaya Sekuriti (SC) mengeluarkan senarai terkini sekuriti patuh syariah.

Pengerusi Eksekutif Kumpulan Armanie yang juga Penasihat Syariah SC, Datuk Dr. Mohd. Daud Bakar berkata, kelemahan lembaga pengarah menyemak kedudukan imbangan tunai menjadi antara punca syarikat-syarikat tersebut terkeluar daripada senarai terbaharu ini.

Jelasnya, untuk memastikan sesebuah syarikat kekal patuh syariah, ketua pegawai kewa­ngan perlu memastikan kunci kira-kira berada di bawah tanda aras ditetapkan iaitu satu pertiga daripada nisbah kecairan yang berada dalam bank-bank konvensional dan tidak berhutang secara konvensional daripada jumlah aset.

“Keadaan ini tidak harus berlaku di Malaysia kerana kita mempunyai kemudahan perbankan Islam. Bagi syarikat yang terkeluar ini, kesannya amat besar kerana mereka akan kehilangan pelabur institusi Islam yang besar seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Kumpulan Wang Persaraan (KWAP), Lembaga Tabung Haji dan Permodalan Nasional Berhad (PNB),” katanya kepada Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

SC mengeluarkan senarai kemas kini sekuriti patuh syariah yang mengiktiraf 686 sekuriti patuh syariah, mewakili 76 peratus daripada 902 sekuriti tersenarai di Bursa Malaysia. Daripada senarai itu, 33 sekuriti baharu diklasifikasikan sebagai sekuriti patuh syariah manakala 22 sekuriti pula dikeluarkan.

Sementara itu, Ketua Penasihat Pengurusan Bisnes, Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM), Razli Ramli berkata, saham yang berstatus patuh syariah ini membolehkan para pengurus dana sama ada dana konvensional atau dana Islamik menjalankan aktiviti jual beli untuk mengaut keuntungan kepada para pelabur.

“Perlu diingat bahawa sekiranya mana-mana syarikat yang diapung di Bursa Malaysia tidak memastikan saham mereka patuh syariah maka para pengurus dana yang mengurus dana Islamik tidak akan bertransaksi dengan saham-saham mereka kerana saham-saham mereka tidak berstatus patuh syariah.

“Dari segi syariah pula, apabila saham satu-satu syarikat itu di­klasifikasi sebagai tidak patuh syariah, ia bukanlah bererti keseluruhan produk atau perkhidmatan mereka itu juga automatik jatuh haram. Yang tidak dibenarkan ha­nyalah membeli atau memiliki saham mereka,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Eksekutif KWAP, Datuk Wan Kamaruzaman Wan Ahmad berkata, pihaknya akan memberi tempoh tiga bulan kepada pengurus portfolio untuk menjual saham tersebut sekiranya didapati syarikat berkenaan terkeluar daripada senarai patuh syariah.

Katanya, pelaburan KWAP dalam patuh syariah kini 51 peratus manakala selebihnya dalam konvensional dan dana pencen itu mempunyai perancangan untuk meningkatkan pelaburan patuh syariah kepada 70 peratus.

“Kita memang nak tingkatkan pelaburan patuh syariah ini tetapi perlu tengok banyak faktor terutama dari segi kecairan modal. Sebab ini akan memudahkan kalau kita nak keluar. Selain itu, kena tengok juga penilaian lain seperti sektor yang bersesuaian, saham syarikat dan kecairan yang bagus.

“Selain itu, perkembangan sektor perbankan Islam juga harus bergerak seiring dengan pasaran yang mempunyai kecairan yang baik dan juga kepelbagaian instrumen pelaburan seperti sukuk,” katanya. – Utusan

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
1 comment
 1. Assalamualaikum Tuan,

  Sejak kebelangkangan ini, pengenalan cryptocurrency (DirnaDirham Koin) semakin meluas ie mengunakan blockchain solutions technology.
  Boleh menjana passive income 10% setiap bulan untuk beberapa bulan. Keuntungannya luarbiasa

  Saya mendapat tahu mengenainya daripada menonton di YouTube.

  Adakah DDK Koin syariah compliance? Apabila saya menanya soalan ini pada mereka. Jawapannya ialah mereka sedang menunggu untuk mendapat syariah compliance

  Harap dapat memberi nasihat

  Terima Kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts