Turki ketatkan larangan merokok untuk pastikan rakyat pakai pelitup muka

 

ANKARA – Turki mengingatkan larangan merokok di tempat awam yang sesak boleh melambatkan lonjakan kes coronavirus tanpa gejala.

Menteri Dalam Negeri Turki meminta seluruh warganegaranya untuk mematuhi langkah-langkah pencegahan bagi mengelakkan pandemik terus merebak.

Kes COVID-19 harian di Turki meningkat – 2,693 pesakit dikenal pasti pada hari Rabu. Ankara hanya melaporkan jumlah mereka yang menunjukkan gejala, keputusan yang dikatakan pengkritik menyembunyikan skala sebenar wabak di negara itu.

Dalam notis di seluruh negara, Kementerian Dalam Negeri berkata, larangan merokok bertujuan memastikan warga mematuhi peraturan untuk memakai pelitup muka dengan betul di khalayak ramai kerana mereka dilihat menurunkannya ketika merokok.

“Oleh sebab itu, untuk memastikan pelitup muka dipakai setiap masa dan dengan tepat, mulai hari ini, larangan merokok akan dikenakan di daerah dan wilayah seperti jalan mana warga berada atau dapat dikerumuni, petak awam yang diperlukan dan perhentian pengangkutan awam,” kata kementerian itu.

Terdahulu, Menteri Kesihatan, Fahrettin Koca menggesa warganegara untuk mematuhi sepenuhnya peraturan pemakaian pelitup sosial dan jarak sosial.

“Saya hanya meminta anda melakukan apa yang anda boleh. Tidak lebih dari itu,” tulis Koca di Twitter.

Awal minggu ini, sebahagian perintah berkurung dikenakan kepada warga emas di beberapa wilayah, termasuk ibu kota Ankara dan kota terbesarnya di Istanbul, melarang warga berusia lebih dari 65 tahun berada di luar antara jam 10 pagi dan 4 petang.

Presiden, Recep Tayyip Erdogan mengumumkan minggu lalu bahawa semua perniagaan, termasuk restoran, kafe, kolam renang dan pawagam, akan ditutup pada jam 10 malam setiap hari sebagai sebahagian daripada langkah-langkah membendung wabak tersebut.

Berdasarkan data Kementerian Kesihatan, lebih daripada 400,000 orang dijangkiti COVID-19 di Turki dan 11,145 meninggal dunia akibat penyakit pernafasan. – Agensi

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.Sumbangan
Related Posts